Fermierii sunt obligaţi să-şi protejeze animalele împotriva efectelor arşiţei
> În perioadele cu temperaturi
deosebit de ridicate, animalelor trebuie să li se asigure adăpostirea la umbră,
cât şi sursă de apă suficientă şi de calitate, semnalează dr. Mihai Sorin
Voloşeniuc, director executiv al DSVSA
Până pe 1 octombrie, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava face verificări pe linie de bunăstare şi ecocondiţionalitate în cadrul submăsurilor privind identificarea şi înregistrarea animalelor. Anunţul aparţine directorul executiv dr. Mihai Sorin Voleşeniuc, potrivit căruia, acţiunea este parte a unei campanii în care sunt implicate şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ). În principal, în cauză este îndeplinirea condiţiilor necesare la accesarea sprijinului cuplat în zootehnie pentru fermierii din zona montană cu peste 5 bovine de lapte în exploataţie sau 10 bovine pentru carne. La ovine, verificările îi vizează pe toţi crescătorii care au peste 50 de capete şi, la fel, au aplicat pentru sprijinul financiar european şi guvernamental. „DSVSA face verificări la toţi crescătorii de animale, indiferent dacă au depus cereri sau nu, aceştia trebuind să se asigure dacă toate animalele pe care le au în curte sunt identificate, dacă au crotalii. În caz contrar, recomandăm crescătorilor să se adreseze medicului veterinar, astfel încât la data controlului lucrurile să fie în regulă, să decurgă normal, şi să nu se aplice penalităţi. Este bine ca gospodarii să manifeste preocupare, în aşa fel încât toate animalele din exploataţie să fie înregistrate, să deţină documente, paşapoarte, dar mai ales ca înregistrarea să fie făcută în termen” informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, punctând că „pentru orice eveniment, fermierii se pot adresa medicului veterinar”. În cazul bovinelor, se prevede ca înregistrarea să aibă loc în primele 20 de zile după naştere, la oi termenul de identificare este de 180 de zile, iar la porci, de 60 de zile. Totodată, obligatoriu este ca fiecare exploataţie să aibă şi să completeze la zi registrul fermei, în timp ce societăţile de profil au obligaţia de a ţine inclusiv registrul de consultanţii şi tratamente. În ceea ce priveşte acest din urmă aspect, dr. Voloşeniuc reliefează că obligatorie este respectarea perioadei de aşteptare de după administrare. „Fiecare medicament are o asemenea perioadă. Astfel, în lapte un antiparazitar are perioada de aşteptare de 14 zile, iar la carne, una de 20 de zile. Dacă se foloseşte un antibiotic, o perioadă de timp animalele respective nu pot fi valorificate prin sacrificare, iar laptele nu va fi utilizat în consumul uman” arată şeful DSVSA, subliniind că, în conformitate cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după utilizarea fără îndrumarea medicului a antibioticelor în sfera umană, cea a doua cauză a antibiorezistenţei o reprezintă consumul de carne, lapte, ouă şi alte produse de origine animală contaminate ca urmare a tratamentelor efectuate la animale. „În acest perioadă cu temperaturi deosebit de ridicate, verificăm dacă animalelor li se asigură spaţiu suficient de adăpostire şi de umbrire, sursă de apă, dar şi furajare corespunzător” explică dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.