19 martie 2020


După un reportaj Euronews
Garda Forestieră Suceava reacţionează la acuzele privire la „mafia lemnului” din Moldoviţa

  • Garda „a fost prezentă aproape în fiecare săptămână în zona Moldovița, care face obiectul reportajului prezentat”, deferite Parchetului fiind 11 cazuri de fapte de tăiere ilegală de arbori
  • În continuare se fac verificări în zonele critice, arată Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere, adăugând că „că este de un real folos implicarea societăţii civile în combaterea tăierilor ilegale”
Garda Forestieră Suceava vine cu precizări pe marginea reportajului  „Pădurile virgine din România devastate de mafia lemnului”, difuzat, în luna martie 2020, de postul de televiziune Euronews. 
Într-un comunicat de presă, Mihai Găşpărel, inspector-şef al instituţiei sucevene precizează că, în zona Moldovița, Garda Forestieră a descoperit cazuri de tăiere ilegală de arbori, cei vinovaţi fiind cercetaţi de către autorităţile statului român, ca urmare a verificărilor desfăşurate în cooperare, în baza Planului comun de colaborare „Scutul pădurii”. Găşpărel evidenţiază că, numai în anul 2019, Garda Forestieră Suceava, a făcut 54 de verificări în păduri, inspecţii de fond sau parțiale, cât şi controale la exploatare, prilejuri cu care s-au constatate tăieri ilegale în volum de 237,8 de metri cubi şi o valoare de 183.781 lei. Altfel, în medie, Garda Forestieră Suceava „a fost prezentă aproape în fiecare săptămână în zona Moldovița, care face obiectul reportajului prezentat”. Mihai Găşpărel reliefează că deferite Parchetului de pe lângă Judecătoria Teritorială au fost 11 cazuri, sesizări fiind întocmite pentru persoanele care se fac vinovate de fapte de tăieri ilegale de arbori. În  două cazuri, lucrătorii din cadrul Inspectoratului de  Poliţie Judeţean Suceava aveau deja în lucru dosare cu cauze penale specifice domeniului. La fel, pe durata controalelor activităţilor de exploatare, a celor organizate pe drumurile publice din zonă, cât dar şi a celor forestiere, inspectorii forestieri au aplicat 21 de sancţiuni contravenţionale însumând de 55.000 de lei.  
Totodată, în cadrul verificărilor la operatorii economici din domeniul specific, Garda Forestieră a dispus confiscarea a unui volum de 685 de metri cubi de materiale lemnoase, cu o valoare de 162.492 lei, cele 29 de amenzi date totalizând 153.000 de lei. Mihai Găşpărel evidenţiază că verificări s-au făcut inclusiv la Baza experimentală Tomnatec, din subordinea INCDS „Marin Drăcea”, care gestionează fond forestier pe raza localităţii Moldoviţa, respectiv pe cea a Unităţii de producţie nr. 1 „Dămăcușa”, şi în acest caz fiind constate tăieri ilegale de arbori. Garda Forestieră Suceava a desfăşurat activităţi de control şi în cazul sesizării cu privire la resturile de cioate scoase din pământ, aşa-zisul „cimitirul de cioate”, descoperit fiind un volum de 40,35 de metri cubi, în valoare de 24.983 lei. Drept pentru care, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc „s-a întocmit sesizare penală, în vederea identificării și tragerii la răspundere a tuturor celor vinovaţi”. Inspectorul-şef Găşpărel subliniază că, în anul în 2020, la Garda Forestieră Suceava a fost înregistrată o sesizare venită din partea lui Daniel Bodnar, cu privire la existenţa unor cioate nemarcate în fondul forestier administrat de Ocolul silvic Vama. Astfel, o anchetă a fost demarată în colaborare cu lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, precum şi cu  reprezentanţii structurii silvice în cauză, „anchetă care la această dată este încă în curs de desfăşurare”. Găşpărel precizează că, în urma cercetărilor specifice desfăşurate împreună cu lucrătorii IPJ Suceava, constatările organelor de cercetare penală cu privire la faptele constatate vor fi făcute publice. Pe lângă cele menţionate, Garda Forestieră desfăşoară controale şi în baza sesizărilor primite din partea multor cetăţeni, printre care Gheorghe Oblezniuc şi Tiberiu Boșutar, „ale căror acţiuni dovedesc responsabilizare și conștientizare a pericolului ecologic reprezentat de tăierile ilegale”. „Garda Forestieră Suceava va efectua în continuare verificări specifice în zonele declarate critice precum şi acţiuni în cooperare cu IPJ Suceava, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale, a transportului de lemn fără acte precum și a comercializării ilegală de materiale lemnoase” punctează Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava, adăugând că „că este de un real folos implicarea societăţii civile în combaterea tăierilor ilegale”. Moldoviţa este situată în judeţul Suceava, zona numită Bucovina, străbătută de Carpaţii Orientali care fac parte din lanţul Munţilor Carpaţi de pe teritoriul României, fiind  „o zonă cu arborete de răşinoase cu o valori ecologică, funcțională, dar şi economică superioare”.