26 martie 2020

  De pe 1 aprilie
AJOFM Suceava primeşte dosarele pentru acordarea şomajului tehnic
>Plăţile pentru perioada 16-31 martie se vor face maxim 30 de zile, „însă ne vom strădui să le onorăm la jumătatea acestui termen” spune Mirela Elena Adomnicăi, şefa instituţiei sucevene
>Până la apariţia  Ordonanţei care reglementează şomajul tehnic, la AJOFM se adunaseră notificări pentru concedierea colectivă a peste 700 de salariaţi.               
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava recomandă agenţilor economici să facă o analiză activităţii, astfel încât să vadă dacă se încadrează în prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 30 din 2020, în sensul întreruperii temporare a contractelor individuale de muncă ale angajaţilor şi al acordării indemnizaţiei de şomaj tehnic. Mirela Elena Adomnicăi, directorul executiv al instituţiei sucevene, precizează că abia mai apoi - în condiţiile în care nu se încadrează în condiţiile impuse de respectivele reglementări - şi în funcţie de „perspectivele firmei”, firmele pot opta pentru încetarea contractelor individuale de muncă ale angajaţilor şi „şomajul tradiţional”.  În ceea cea priveşte şomajul tehnic, reglementat prin Codul Muncii, dar, în mod special, prin OUG nr. 30, publicată în Montorul Oficial din 21 martie, vizaţi sunt, în primul rând, angajatorii care au fost nevoiţi să-şi întrerupă total sau parţial activitatea ca urmare a Decretului nr. 159 din 2020 privind instituirea stării de urgenţă, în această situaţiei, în judeţul Suceava aflându-se firmele din domeniul hotelurilor, restaurantelor şi cafenelelor, HoReCa. Astfel, după ce obţin certificatul de urgenţă eliberat de Ministerul Energiei şi Mediului de Afaceri, acesta, precum şi cererea şi tabelul cu angajaţii ale cărora contracte de muncă au fost suspendate, vor fi înaintate, începând cu 1 aprilie, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. După analizare şi aprobare, AJOFM va achita şomajul tehnic, însemnând 75% din salariul brut al angajaţilor „suspendaţi”, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut la nivel naţional. O  doua categorie este cea a angajatorilor afectaţi în mod indirect de Decretului nr. 159 din 2020 privind instituirea stării de urgenţă, cărora încasările le-au scăzut cu cel puţin 20%, faţă de primele 2 luni ale anului. Agenţii economici în cauză vor înainta o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au capacitatea financiară necesară achitării salariilor pentru cel mult 75% din totalul angajaţilor. La fel, în baza cererii comunicate AJOFM, şi a tabelului cu salariaţii afectaţi, acestora din urmă li se va acorda indemnizaţia de şomaj tehnic. „Avem în continuare program cu publicul, însă recomandăm ca solicitările să fie comunicate, în mare parte prin poşta electronică şi celelalte mijloace care nu presupun prezenţa fizică” a spus directorul executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă  Suceava, adăugând că, de vineri, vor fi puse la dispoziţie 3 noi linii telefonice.
Însă, Mirela Elena Adomnicăi a ţinut să puncteze că, practic, de pe 1 aprilie vor fi primite documentaţiile pentru perioada 16-31 martie, în perioada rămasă personalul instituţiei oferind sprijinul necesar agenţilor economici interesaţi. „Agenţii economici ar trebui să profite perioada rămasă şi să suspende contractele de muncă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă, operate în REVISAL, şi să urmeze procedura de la Ministerul Economiei, pentru obţinerea certificatului de urgenţă. Începând de săptămâna viitoare, vom prelua documentele, vom ţine legătura şi vom face plăţile. Termenul este de 30 de zile, însă ne vom strădui să le onorăm la jumătate din acest termen”  a punctat Mirela Elena Adomnicăi, şefa AJOFM. Până la apariţia  Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 30 din 2020, care reglementează şomajul tehnic, la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă  Suceava fuseseră centralizate notificări pentru concedierea colectivă a peste 700 de salariaţi.