În judeţul Suceava,
De Paşte vor fi sacrificaţi 5000 de miei
• Pentru export, nu au exista solicitări de eliberare a crotaliilor electronice
• Carnea de miel din sacrificările în locuri special amenajate poate fi procurată de la 5 persoane fizice şi două societăţi comerciale
În perioada sărbătorilor pascale, mieii pot fi valorificaţi in pieţele agro-alimentare, dar şi în alte locuri amenajate şi autorizate sanitar-veterinar în care este asigurat personal sanitar-veterinar informează dr. Petrea Dulgheru, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Dr Dulgheru crede că anul acesta vor fi sacrificaţi pentru vânzare circa 5000 de capete de tinere ovine, neexistând solicitări de eliberare de crotali electronice pentru export. Potrivit şefului DSVSA, în pieţe este comercializată carnea de miel provenită din abatoarele autorizate sanitar-veterinar şi care este transportată şi depozitată cu respectarea condiţiilor de igienă şi a celor de temperatură. Carnea de miel provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar poate fi procurată din 7 locaţii, respectiv de la persoanele Şuiu Elena din Pătrăuţi, Chihaia Ioan din Bursuceni, Şuiu Ana din Lipoveni, Dolceanu Aurel din Burdujeni, Berar Constantin din Şcheia, precum şi de la societăţile comerciale Carpatis Suceava şi Andelvero Cîmpulung Moldovenesc. „Valorificarea mieilor se face in spaţiu special amenajat şi în baza solicitării scrise din partea Administraţiei Pieţelor, pentru avizare şi comercializare. Transportarea mieilor sau a cărnii de miel se va efectua numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, transportul fiind însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea animalelor. Carcasele de miel vor fi marcate in conformitate cu prevederile legale, fiind obligatorii documentele care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Carnea de miel provenită din sacrificările efectuate în locurile special şi temporar amenajate pentru sacrificare va fi comercializată imediat după sacrificare, examinare şi marcare.”, declară precizează şeful DSVSA. Dr. Petrea Dulgheru atrage atenţia că sunt interzise transportarea şi comercializarea cărnii în condiţii improvizate şi prin expunerea acesteia, o perioadă prelungită de timp, la temperatura mediului ambiant.