• Din cele 110.037 de hectare programate, însămânţate au fost doar 10.700 de hectare adică sub 10% din total
• Anul trecut, pe 20 aprilie era semănat porumbul, la data respectivă campania la toate celelalte culturi fiind deja terminată
Temperaturile atmosferice scăzute, precum şi precipitaţiile dese, au dus la întârzieri în înfiinţarea culturilor de primăvară. Aşa declară directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală(DADR), Florinel Avasiloiei, care precizează că, pe ansamblu, campania este rămasă în urmă cu circa două săptămâni. „Întârzierea este de maxim două săptămâni, anul trecut, pe 20 aprilie fiind la semănat porumbul. Aceasta după ce toate celelalte culturi fusese deja însămânţate. Vremea este capricioasă, săptămâna trecută doar 3 zile permiţând efectuarea de lucrări. Chiar dacă nu au fost precipitaţii mari, totuşi umezeală a împiedicat intrarea în câmp. Dimineaţa sunt 2-5 grade Celsius şi soare, după amiaza plouă sau ninge, şi se pare că va mai continua aşa câteva zile”, opinează Avasiloiei.
Conform statisticilor instituţiei sucevene, din cele 110.037 de hectare programate, însămânţate au fost doar 10.700 de hectare adică sub 10% din total. Campania poate fi considerată a fi terminată la cartofii timpurii, semi-timpurii şi cei de vară, plantate cu această cultură fiind 220 de hectare. În schimb, la cartoful de toamnă realizările sunt mai timide, performerii fiind asociaţiile agricole. Dacă în alţi ani, plantatul se desfăşura în forţă încă din prima decadă a lunii martie, la această dată, din cele 21.200 de hectare în plan, semănate sunt doar 2550 de hectare, respectiv în jur de 12% din total. La grâul de primăvară realizările sunt de 9%, la legumele timpurii – de 15%, la ovăz - de 10%, la rapiţă de primăvară – 34%, la orzoaică de primăvară – de 12%, la sfeclă de zahăr - de 30%, în timp ce la mazăre semnatul a fost terminat. De precizat este faptul că arăturile de primăvară au fost făcute pe 75.650 de hectare, adică pe 69% din suprafaţa planificată.