08 septembrie 2023

 

În 7 luni ale anului 2023,

Rata suceveană a şomajului, în regres cu 0,61 de puncte procentuale

> Pe fondul deficitului de forţă de muncă şi de calificări, foarte solicitate de către angajatori sunt cursurile de dulgher şi fierar betonist

În primele 7 luni ale lui 2023, evoluţia ratei şomajului din judeţul Suceava se caracterizează prin „tendinţa de stagnare şi regres faţă de valorile înregistrate la începutul anului”. Aceasta „pe fondul menţinerii deficitului de forţă de muncă şi la calificărilor necesare”, relevă Anca Doina Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, arătând că de la 5,79% în ianuarie şi un vârf de 5,9% în februarie, rata şomajului a coborât la 5,18% în iulie, cu un platou de 5,38% în lunile mai şi iunie. Astfel, faţă de începutul anului, la debut de august indicatorul înregistra o diminuare de  0,61 de puncte procentuale.

„Acoperirea necesarului de forţă de muncă calificată a fost o preocupare constantă a instituţiei noastre, cât şi un obiectiv prioritar, apropiindu-ne de cifra asumată pentru acest indicator de performanţă” subliniază oficialul AJOFM.  Potrivit purtătorului de cuvânt, în perioada trecută din 2023, Centrul de Formare Profesională al AJOFM a organizat 40 de programe de formare profesională, cu 715 şomeri participanţi, dintre care 54 de refugiaţi şi 142 de persoane de etnie romă, aparţinând celor mai vulnerabile categorii. Ocupaţiile în care se califică cursanţii acoperă necesarul de calificări din domeniile cu deficit major de forţă de muncă, precum alimentaţie publică, construcţii, ospitalitate şi comerţ. Conform Ancăi Doina Capverde, cursul de competenţe digitale deţine o pondere importantă, „fiind o necesitate înţeleasă atât de către şomeri, cât şi de către angajatori”. Aceasta precizează că persoanele fără studii pot aplica pentru cursuri care urmăresc însuşirea „competenţelor de bază în comunicare în limba română, în matematică, în curăţenie şi îngrijirea clădirilor sau spaţiilor verzi”. „Continuăm înscrierea persoanelor la toate programele de formare, în special la cursurile de dulgher şi fierar betonist, foarte solicitate de către angajatorii din judeţ. Persoanele inactive sau cele care realizează venituri sub indicatorul social de referinţă  de 598 lei pot urma gratuit un curs de calificare” subliniază Anca Doina Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, punctând că promoţia de absolvenţi 2023, dar şi toate persoanele interesate, precum şi angajatorii cu deficit de forţă de muncă vor avea oportunitatea de a lua parte la interviuri de angajare, cu prilejul Bursei absolvenţilor de pe 12 octombrie.