La 8 ani de la concesionarea către această firmă
Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică
ajunge efectiv la Thermonet
- Este vorba despre 130 de bunuri mobile şi imobile în valoare de 18,95 de milioane de lei, pe care Primăria Suceava le-a cumpărat în rate de la Termica în lichidare şi care sunt „strict necesare serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice”
În vederea asigurării condiţiilor de exploatare şi administrare unitară a sistemului transport şi distribuire a energiei termice în sistemul centralizat din municipiul Suceava este necesară predarea activelor corporale aferente Sistemului de alimentare centralizată cu energie termică către societatea comercială Thermonet, transportatorul, distribuitorul şi furnizorul de energie termică din municipiul Suceava. Aşa se arată într-o hotărâre recent aprobată de Consiliului Local Suceava, având ca obiect transferarea bunurilor mobile şi imobile în cauză. „Acestea vor fi puse la dispoziţia Thermonet, în aşa fel încât sucevenii să beneficieze în continuare de confort, prin sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă şi încălzire. În momentul de faţă, ţinând cont de alte preţuri din ţară, pentru suceveni preţul gigacaloriei este destul de convenabil, iar după cum se ştie, şi în această iarnă va rămâne nemodificat, la nivelul din anul trecut” a declarat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.
Pe 7 februarie 2023, adunarea creditorilor, prin intermediul consorţiului lichidatorilor judiciari, a aprobat oferta municipiului Suceava de cumpărare a 130 de bunuri mobile şi imobile componente ale Sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), „strict necesare serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice”, la o valoare de 17,98 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, conform raportului de evaluare întocmit de firma autorizată Picoeval Suceava. La momentul respectiv, primarul Ion Lungu aprecia că tranzacţia ar fi una avantajoasă, în comparaţie cu suma de 40 de milioane de lei, pretinsă de lichidatori încă din urmă 8 ani. Prima tranşă de 5 milioane de lei trebuia achitată la 3 zile după semnarea contractului, iar cea de-a doua, de 6 milioane de lei, avea ca termen limită data de 30 iulie 2023. Diferenţa de 6,98 de milioane de lei urma a fi onorată, începând cu luna august, până de 15 decembrie 2023, în tranşe egale lunare de 1,39 de milioane de lei. Ca urmare a unor evaluări făcute pe durata anului 2023, valoarea unora dintre bunurile din listă a suferit modificări, astfel încât din bugetul local către vânzător se va achita suma de 18,95 de milioane de lei. Vânzătorul, Termica, a fost recunoscut „proprietar unic exclusiv, legal şi necontestat” al celor 130 de bunuri mobile şi imobile printr-o sentinţă civilă din 2017 a Tribunalului Suceava, confirmată printr-o decizie din noiembrie 2022 a Curţii de Apel Târgu Mureş. Reamintim că pe 30 iunie 2015, Tribunalul Suceava a dispus intrarea în procedura de faliment a societăţii comerciale Termica Suceava, desemnând drept lichidator judiciar provizoriu pe practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL. Dată fiind această situaţie excepţională, după licitaţiile de rigoare, contractul de delegare prin concesionare a serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice a fost semnat pe 15 octombrie 2015 între administraţia locală şi societatea comercială Thermonet Suceava. Firma prelua sistemul de transport, distribuire şi furnizarea energiei termice, mai puţin cele 130 de bunuri mobile şi imobile de lista în cauză.