11 februarie 2022

 

USR şi PSD s-au aliat pentru a bloca revocarea viceprimarului  Teodora Munteanu


> Cele două partide şi-au trimis la şedinţa CL doar liderii de grup, primarul Lungu opinând că, asumând-o pe Munteanu, aceasta devine „viceprimarul PSD”

>„Mai există o chestiune de demnitate, să vă daţi dumneavoastră demisia”, i-a sugerat şeful executivului adjunctului său USR, încă în funcţie   


 Ion Lungu, primarul liberal al municipiului Suceava, a retras, vineri, de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local, proiectul de hotărâre privind revocarea din funcţie a viceprimarului Teodora Munteanu (USL). La şedinţă, PSD şi USL şi-au trimis doar liderii de grup,  ceilalţi consilieri ai celor două formaţiuni politice absentând, cel mai probabil într-un gest comun de frondă. Şeful executivului a ţinut să precizeze că, în urma alegerilor locale din septembrie 2020, Teodora Munteanu a fost aleasă consilier pe lista USR, ajungând viceprimar cu voturile majorităţii PNL-USR, partide aflate în alianţă la guvernare în acel moment. Astfel, revocarea din funcţie nu ar reprezenta „o dramă”, ci doar un simplu demers democratic. „Este un lucru absolut democratic, nu e nicio tragedie. Cu tot respectul, doamna Munteanu a fost alesă consilier local, nu viceprimar. Totuşi, având în vedere faptul că se schiţează o strategie, aici, în sală, retrag proiectul de pe ordinea de zi” a spus audienţei edilul-şef. Lungu a explicat că a luat această decizie după ce a constatat că există o înţelegere evidentă între USR şi PSD, anunţând, totodată, o nouă majoritate în deliberativ, cea formată din aleşii PNL, PMP şi Pro România. „Această strategie, prin care de la USR şi PSD vin doar liderii, îmi confirmă ceea ce ştiam mai de mult, că în Consiliul Local este o colaborare USR-PSD. Vreau să anunţ că, începând de a astăzi (vineri, n.r.), în Consiliul Local este o nouă majoritate, PNL-PMP-Pro România şi o nouă minoritate USR-PSD. Asta este realitatea, mergem înainte” a punctat şeful municipalităţii sucevene. Ion Lungu s-a adresat viceprimarului Teodora Munteanu, arătând că o colaborare PNL-USR nu se mai justifică, atât timp cât o parte din consilierii din grupul politic al partidului „nu votează” de partea celor din PNL, aşa cum ar fi de aşteptat . „Mai există o chestiune de demnitate, să vă daţi dumneavoastră demisia, pentru că, altfel proiectul nu trece, din moment ce PSD, de astăzi, v-a asumat pe dumneavoastră, deci sunteţi viceprimarul PSD” a încheiat Ion Lungu, primarul Sucevei, în condiţiile în care în sala de şedinţă a Consiliului Local erau prezenţi 17 aleşi municipali, revocarea putându-se petrece cu 16 voturi  „pentru”. În Consiliul Local, PNL are 9 consilieri, PSD-5, PMP-4, USR-3, iar Pro România-2. Noua majoritate PNL-PMP-Pro România ar fi asigurat 15 voturi, sub cele două treimi necesare. Printre altele, în propunerea de revocare, primarul Ion Lungu remarca faptul că Teodora Munteanu cu încălcarea atribuțiilor delegate, proceda deseori la analizarea modalității în care au fost eliberate o serie de autorizații de construire, trimițând în control personalul din cadrul altor servicii decât cele pe care le coordona.