07 februarie 2022

 

Prin intermediul ANSVSA

DSVSA cere Comisiei Europene derogare pentru livrarea de porcine din zone cu restricţii impuse de pesta africană 

> „Se recoltează probe sânge pe loturi, iar dacă rezultatele sunt negative, aceşti porci vot putea fi livraţi la fel ca animalele libere de pestă” propune dr. Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA

> După confirmarea prezenţei virusului în Corocăieşti, din cauza interzicerii ieşirilor, dar şi a intrărilor, o firmă cu 24.000 de capete din Vereşti are grave probleme financiare

O echipă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava lucrează la fundamentarea unei documentaţii care va fi înaintată Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în vederea susţinerii, la Comisia Europeană, a unei derogări care să permită livrarea sub control a suinelor în viu şi a cărnii obţinute prin abatorizare în zonele de supraveghere instituite pe rază de 10 km faţă de un focar de pestă porcină. Necesitatea unei derogări survine problemelor economice şi financiare pe care o fermă cu peste 24.000 de capete din Vereşti le are ca urmare a restricţiilor impuse după confirmarea infestării cu virusul pestei a porcilor dintr-o gospodărie din comună, respectiv din Corocăieşti. „Am făcut deja anchete epidemiologice şi întreprindem toate demersurile necesare pentru a întocmi un amplu material pe care să-l trimitem ANSVA, în vederea înaintării documentaţiei la Comisia Europeană, pentru obţinerea unei derogări referitoare la livrarea sub control a porcinelor din zona de supraveghere” declară dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al DSVSA. Administratorii crescătoriei din comuna Vereşti s-au adresat DSVSA arătând că ferma trebuie să livreze 6.000 de capete pe lună, iar interdicţia mişcării animalelor a condus la blocarea efectivă a activităţii. De regulă, porcii sunt livraţi la atingerea unui randament optim de 110 kg, după care, cu consum suplimentar de furaje, aceştia acumulează grăsime, necesitând, pe deasupra, şi spaţiu mărit de cazare şi îngrijire în hale. „Marea problemă este aceea că intrările şi ieşirile fiind interzise pentru o perioadă de 30 de zile, ferma are mari probleme financiare. Fiind susţinută din încasări, aceasta nu mai are bani să-şi continue activitatea, iar porcii trebuie hrăniţi. DSVSA înţelege această situaţie şi, în primul rând, ne-am asigurat că sunt luate toate măsurile, astfel încât virusul pestei porcine africane să nu pătrundă în exploataţie, ceea ce ar constitui un adevărat dezastru” subliniază şeful instituţiei sanitare veterinare, accentuând că apariţia unui alt focar în comună ar avea, de asemenea, un impact devastator asupra fermei locale.  O soluţie ar fi sacrificarea pe loturi a porcinelor într-un abator din judeţul Suceava şi livrarea cărnii înspre prelucrarea termică. Însă, unităţi de acest fel se găsesc doar în sudul ţării, iar acestea, prinzând la strâmtoare ferma suceveană, oferă preţuri derizorii pentru produsul furnizat. Astfel, dacă la poarta crescătoriei din Vereşti 1 kg de carne ar costa numai 5 lei, prelucrătorii în cauză nu ar fi oferit mai mult de 2,8 lei/kg. Aceasta în condiţiile în care un purcel destinat îngrăşării este achiziţionat cu aproximativ 250 de lei, iar pentru a se ajunge la masa optimă sunt necesare cel puţin 3 luni. Despre eficienţa activităţii aproape că nu se mai pune problema dacă se iau în calcul şi scumpirea energiei electrice, combustibililor şi furajelor. Derogarea pe care DSVSA ŞI ANSVSA o propune Comisiei Europene are în vedere acordarea de undă verde pentru livrarea din ferme a animalelor confirmate negativ la testul pentru prezenţa virusului pestei porcine africane. „Se recoltează probe sânge pe loturi de porcine, iar acestea sunt analizate în laboratorul DSVSA. Dacă rezultatele sunt negative, aceşti porci vor putea fi distribuiţi către abatoare, vor putea fi livraţi la fel ca animalele libere de pestă porcină, fără restricţii, respectiv fără obligaţia prelucrării termice a cărnii” a declarat dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.