Enterotoxiemia face victime în
turmele de mioare
> Într-o exploataţia dintr-o localitate suceveană, 6 oi au murit
peste noapte, altele 6 sunt sub tratament, pierderile provocate de boală ajungând
şi la 30% din efective
> Vaccinarea, inclusiv cu
rapel, este numai de competenţa specialistului, în cazul administrării de către
fermier riscându-se ca răspunsul imun să nu fie obţinut
Direcţia Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor Suceava trage un semnal de alarmă faţă de apariţia
cazurilor de enterotoxiemiei la ovine. Un
focar al maladiei a fost semnalat până acum într-o fermă suceveană cu circa 250
de ovine, dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al DSVSA, informând că afectate
sunt, în special, exemplarele de oi cele mai „arătoase”, mai bine hrănite. Boala
are o evoluţie fulminantă, în faza pre-acută, într-un interval de 5-6 ore,
animalele prăbuşindu-se pur şi simplu din picioare, şi zăcând până pier. În
fază acută, fiind o afecţiune digestivă gravă, ovinele prezintă febră, diaree
spumoasă, chiar şi sangvinolentă, iar tratamentul constă în administrarea de
antibiotice, cel mai uzual fiind tetraciclina. Ca măsură de prevenire, recomandată
este vaccinarea animalelor, cel mai bun moment fiind cel dinaintea fătărilor,
astfel încât boala să nu fie transmisă la miei. Dr. Voloşeniuc atrage atenţia
că vaccinul nu trebuie făcut de către făcut fermier, ci doar de medicul
veterinar, deoarece, pentru a fi eficient, serul în cauză trebuie păstrat în
condiţii speciale. Totodată, în perioada anterioară administrării vaccinului, este
necesar ca animalele să fie supuse deparazitării, atât celei interne, cât şi
celei externe.
> Dacă tratamentele se fac incorect,
carnea cu reziduuri de antibiotice ajunsă în consum poate provoca
antibiorezisteţă