23 februarie 2022

În anul 2021

Aproape 100 de alerte pentru alimente cu risc la adresa sănătăţii publice  

>Inspectorii DSVSA le-a gestionat pe toate, anul trecut în judeţul Suceava nefiind înregistrat vreun episod de toxiinfecţie alimentară la om

Nu mai puţin de 1.080 de controale în domeniul siguranţei alimentare a produselor de origine animală a organizat şi desfăşurat, pe durata anului 2021, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Potrivit directorului executiv dr. Mihai Volşeniuc, acţiunile de control au vizat unităţile de procesare a cărnii, laptelui, peştelui, cele de depozitare şi comercializare, unităţile de alimentaţie publică, cât şi pieţele şi târgurile. Şeful DSVSA Suceava informează că, urmare a acestor controale, aplicate au fost 60 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 376.900 de lei, la care s-au adăugat 98 de avertismente. Dr. Voloşeniuc precizează că pe latura de siguranţă alimentară a produselor alimentare de origine non-animală, în 2021 inspectorii DSVSA au făcut 289 de controale. Verificările s-au desfăşurat la unităţi de procesare a produselor alimentare de origine non-animală, brutării, mori, dar şi în unităţi de depozitare şi cele de comercializare a produselor alimentare de origine non-animală. Controalele inspectorilor sanitari veterinari s-au soldat cu 10 amenzi însumând 64.800 lei, dar şi cu 77 avertismente. Totodată, dr. Mihai Voloşeniuc, arată că, în anul precedent, evaluate şi încadrat în grupă de risc au fost 361 de unităţi, recoltate fiind 160 de probe. „Inspectorii DSVSA Suceava au verificat, în cursul anului trecut, de 37 alerte primite în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje şi 60 de alerte în Sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă, inspectorii sanitar veterinari efectuând controale în fiecare unitate menţionată, în toate aceste alerte alimentare”  a declarat dr. Mihai Volşeniuc directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În anul 2021, în judeţul Suceava nu s-a produs niciun episod de toxiinfecţie alimentară la om.