21 februarie 2022

 Pădurea Zamca, „nod important în reţeaua verde a oraşului” Suceava

> Străjuind municipiul reşedinţă, în ultimii 20 de ani respectivul „spaţiu verde nu a mai beneficiat de îngrijiri şi investiţii”  

> Cu finanţare europeană nerambursabilă, în intenţie este amenajarea unei zone de relaxare şi petrecere a timpului liber 

Tema de proiectare pentru Proiectul Zonei de agrement Pădurea Zamca este supusă dezbaterii şi aprobării plenului Consiliului Local Suceava, în şedinţa ordinară din această săptămână. Tema stă la baza realizării studiului de fezabilitate, proiectul propunându-i reabilitarea şi amenajarea Pădurii Zamca în vederea realizării unei zone de recreere, cât şi punerii în valoare a cadrului natural şi facilitării accesului la monumentele din vecinătate, respectiv la Mănăstirea Zamca. Conform temei de proiectare, amenajarea peisagistică va include dotări şi echipamente precum alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă pentru copii, locuri pentru activităţi sportive şi sistem de iluminat public. Prin tema de proiectare sunt propuse, de asemenea, puncte de popas, piste pentru biciclete, zone de relaxare, parcări, toalete ecologice, panouri de informare şi spaţii tehnice. Totodată, în etapa de întocmire a studiului de fezabilitate se va ţine cont de posibilitatea de amenajarea unui punct de belvedere şi a unor foişoare, a unei pârtii pentru sanie, cât şi a unui parc de aventură şi a unor cursuri şi căderi de apă. „Realizarea lucrărilor de amenajare a Pădurii Zamca reprezintă o prioritate pentru municipalitate, în condiţiile în care zona vizată este una verde însemnată a oraşului, beneficiind de variaţii de teren semnificative, spaţii împădurite şi un cadru natural specific” se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre semnat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi, în care se subliniază că „spaţiul verde nu a mai beneficiat de îngrijiri şi investiţii în ultimii 20 de ani”. Intervenţiile vor respecta prevederile Codului silvic, nu vor avea impact asupra patrimoniului natural, asigurând conservarea în condiţii optime a florei şi faunei specifice. Astfel, Pădurea Zamca ar urma să devină „un nod important în reţeaua verde a oraşului”, destinat „utilizării cotidiene pentru plimbări, sport, şi recreere”. Pentru implementarea Proiectului Zona de agrement Pădurea Zamca  municipiul Suceava ar putea obţine finanţare nermbursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2021-2027. Tema de proiectare a fost întocmită de o comisie formată din specialişti în arhitectură, amenajări peisagistice, design urban, silvicultură, urbanism, dar din reprezentanţi ai societăţii civile.