17 august 2021


„Suntem aici, la dispoziţia fermierilor suceveni!”

interviu cu Elena Claudia Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, „gânduri, în continuarea unui drum început  în urmă cu 10 luni”

>Doamna director, după o perioadă de interimat, recent aţi luat concursul pentru funcţia de director executiv al DAJ. Care sunt obiectivele dumneavoastră din această nou[ poziţie?     

La acest moment, ne concentrăm pe tot ceea ce reprezintă  activitatea curentă a Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava în relaţia cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Astfel, suntem în plină activitate legată de plata recenzorilor şi recenzori-şefi. Vorbim de un număr de 942 de persoane, Suceava fiind al  doilea cel mai mare judeţ din ţară ca număr de gospodării recenzate, respectiv peste 151.000. Pe această cale, mulţumim tuturor celor implicaţi în această activitate, respectiv recenzorilor, recenzorilor-şefi, primarilor, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi, nu în ultimul rând, colegilor de la Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava. Pe de altă parte, în această perioadă facem echipă cu colegii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), în vederea evaluării producţiilor obţinute de fermieri suceveni în cadrul Programului „Legume in sere şi solarii”. Totodată, o acţiune importantă este cea de evaluare a pagubelor produse culturilor agricole de fenomene meteorologice şi hidrologice înregistrate în judeţul Suceava, pe suprafeţe care însumează puţin peste 300 de hectare. La fel, identificate şi evaluate sunt şi pagubele cauzate de animalele sălbatice, respectiv de urşi, proprietarilor de culturi şi de animale domestice.

>Ce noutăţi aveţi pentru agricultorii din judeţul Suceava? 

La  nivelul judeţului Suceava, am demarat o activitate legată de  digitalizarea implementării Legii nr. 17 referitoare la vânzarea  terenurilor din extravilan. Este vorba de o aplicaţie care uşurează  munca desfăşurată, atât pe cea a primăriilor, cât şi a colegilor din Direcţia pentru Agricultură Judeţeană. Pe această cale, adresăm rugămintea către primari să fie receptivi, să înţeleagă importanţa demersului nostru, să lucrăm împreună, astfel încât această activitate să fie mai uşor de implementat, ţinând cont şi de condiţiile generate de pandemie. În acelaşi timp, în colaborare cu autorităţile locale suntem, în faza de identificare a unei locaţii, în municipiul Suceava, în vederea organizării a ceea ce se doreşte  a fi „Piaţa volantă de weekend”. Pe această cale, dorim să adresăm, atât producătorilor locali, cât şi consumatorilor, invitaţia de a ţine aproape de Direcţia Agricolă Judeţeană Suceava.

>Cum vine DAJ în întâmpinarea fermierilor în perioada de tranziţie a proiectelor aferente PNDR?

Suntem decişi ca, în perioada următoare, activitatea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava să vină şi mai mult în sprijinul fermierilor suceveni. Iar când spun aceasta, mă refer, în principal, la faptul că desfăşurăm, cu prioritate, activităţi suport în vederea atragerii a unui volum cât mai mare de finanţare din totalul sumelor  alocate perioadei de tranziţie a proiectelor aferente Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). În acelaşi context, derulăm cursuri de formare profesională şi, de asemenea, acordăm consultanţă în vederea constituirii cooperativelor şi grupurilor de producători. La acest moment, pe lângă cele 13 deja existente în judeţ, avem desfăşurare proceduri pentru înfiinţarea a încă 3 grupuri de producători. Simultan, sprijinim demersurile întreprinse pentru recunoaşterea  produselor  tradiţionale, oferind consultanţă în scopul recunoaşterii ca produse montane. Toate cele menţionate reprezintă condiţii suplimentare care vor constitui în punctaj suplimentar pentru selectarea şi, ulterior, finanţarea proiectelor sucevene.

>Din câte cunoaştem, în ultimul timp DAJ manifestă o deschidere sporită înspre colaborarea cu USV, dar nu numai.

Dincolo de disponibilitatea  totală  în  relaţia cu  fermierii, promovăm o mai mare deschidere pe linia colaborării cu alte instituţii. Direcţia pentru Agricultură Judeţeană nemaiavând  personal în teritoriu, în primul rând, intenţionăm să consolidam relaţia cu autorităţile administraţiei publice locale, acestea reprezeentând principalul nostru canal de comunicare cu fermierii. În atenţia noastră sunt inclusiv agenţii economici care desfăşoară activităţi în domeniul agroalimentar. În acest sens, discutăm pe marginea unei colaborări cu Facultatea de Ingineria Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii „Ştefan cel Mare”, studenţii acesteia, primind recent, diplome onorifice pentru activitatea de  voluntariat desfăşurată. Astfel, urmărim realizarea gratuită şi punerea la dispoziţie de către cei de la USV a unei pagini web care să intermedieze între oferta producătorilor şi cererea de pe piaţă. La fel, în curs de perfectare este şi protocolul de colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, în ceea ce priveşte proiectul derulat la nivelul acesteia, „Port  cultural”, în care DAJ este implicată pe partea de „piaţă locală”, gastronomie şi culegerea de reţete culinare autentice. Tot în acelaşi spirit, ne propunem o colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Facultatea de Industrie Alimentară a USV, pe linia educării tânărului consumator şi, eventual, şi cu liceele cu profil alimentar şi economic (specializarea alimentaţie publică), în intenţia organizării unui concurs de identificare de reţete tradiţionale. De altfel, avem un protocol de colaborare avem cu Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor.

>În loc de încheiere, care este mesajul dumneavoastră către producătorii suceveni? 

Întrucât am vorbit despre educarea consumatorului, trebuie să  menţionăm faptul că avem în prim-plan şi „o educare“ a producătorului agricol, în contextul noilor condiţii impuse de viitorul  „Green Deal”, aflat, în proporţie de 25-30%, sub condiţii de agromediu. În acest sens, avem în vedere consilierea, în special a legumicultorilor şi pomicultorilor din zonă, cu privire la  noile tehnologii, care trebuie să fie cât mai „prietenoase cu consumatorul”. În final, mesajul pe care ne dorim să îl transmitem, este că: suntem aici, la dispoziţia  fermierilor suceveni! Suntem deschişi la colaborare cu toate autorităţile publice locale, hotărâţi să identificăm soluţii!