Scădere drastică a
suprafeţelor agricole din agricultura ecologică suceveană
>În comparaţie cu 30.817 de hectare în 2012, anul trecut
în sistem erau cuprinse 5.225 de hectare de terenuri agricole, acesta reprezentând
minimul perioadei 2010-2020
Suprafaţa totală
cultivată în agricultura ecologică din judeţul Suceava este în evident regres. Aşa
evidenţiază o statistică pentru intervalul 2010-2020, care relevă că în anul
trecut, în judeţ cultivate în acest regim erau 5.225 de hectare de terenuri
agricole, în comparaţie cu 9.511 de hectare în primul an. Anul 2020 reprezintă
minimul intervalului monitorizat, vârful
fiind atins în anul 2012, cu 30.817 de hectare în regim de agricultură ecologică.,
Astfel, faţă de acest ultim reper, diminuarea consemnată în 2020 este de 25.592
de hectare.
Datele sunt cele din
Raportul privind tarea mediului în judeţul Suceava în anul 2020, conform
evidenţelor Direcţiei pentru Agricultură judeţeană Suceava. „Dacă în anii
2010-2012 a existat o creştere a suprafeţelor destinate agriculturii ecologice,
ulterior tendinţa s-a inversat, aşa încât, în anul 2020, s-a ajuns la cea mai
mică suprafaţă de teren destinată agriculturii ecologice, din tot intervalul
analizat” se subliniază în raportul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.
În conformitate cu sursa citată, agricultura ecologică poate fi definită ca
fiind un sistem de producţie care pune accent pe protecţia mediului şi a
animalelor, prin reducerea sau eliminarea utilizării organismelor modificate
genetic şi a produselor chimice sintetice de tipul fertilizatorilor,
pesticidelor şi regulatorilor de creştere. În Uniunea Europeană agricultura
„organică” este diferenţiată de alte abordări ale producţiei agricole, prin
aplicarea unor standarde reglementate, a procedurilor de certificare şi a unei
scheme caracteristice de etichetare, conducând la apariţia unei pieţe
specifice.