Într-o perioadă cu
temperaturi ridicate
Rulote fără autorizare
sanitară veterinară depistate în zone de impact turistic din judeţul Suceava
- „Fac apel la toţi
agenţii economici să nu desfăşurare o activitate fără autorizare, întrucât
amenzile sunt importante” dr. Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA
- Inspectorii sanitari
veterinari au suspendat activitatea unui restaurant, au avertizat două pensiuni
turistice şi au dat amenzi totale de 72.000 de lei
O serie de acţiuni de
control menite să garanteze că produsele consumate sunt
sigure au fost organizate şi desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava (DSVSA), în special în unităţile de
alimentaţie publică. Directorul executiv dr. Mihai Volşeniuc spune că, în
principal, acestea s-au axat pe obiectivele de mare interes turistic, cu
aglomeraţie mare de vizitatori, precum Ariniş, Palma şi TransRarău. Controlorii
s-au focusat şi asupra unităţilor comerciale din zonele turistice, cum ar fi
cele din Rădăuţi, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei,
verificate fiind inclusiv restaurantele şi pensiunile turistice. Astfel, în
două săptămâni, inspectorii sanitari veterinari suceveni au controlat
aproximativ 100 de unităţi, acestea lăsându-se cu o ordonanţă de suspendare a
activităţii unui restaurant în care nu se respectau regulile de igienă, iar condiţiile
de păstrare a produselor erau necorespunzătoare. Cele 20 de sancţiuni contravenţionale, au
vizat, de asemenea, igiena precară, depozitarea în condiţii improprii şi
manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, valoarea totală a
amenzilor date ridicându-se la 72.000 de lei. Amendate au fost şi rulotele şi
facilităţilor comerciale temporare de sezon care pot desfăşura activitate
comercială pe raza mai multor judeţe, dar care nu au solicitat autorizaţia
sanitară veterinară de rigoare de la DSVSA, instituţie care face verificări asupra
conformităţii acestora, existenţei spaţiilor corespunzătoare, alimentării cu
apă curentă, instalaţiilor de preparare termică şi a celor frigorifice. La două
pensiunii turistice controlorii au dat avertismente, aceştia impunând măsuri şi
termene pentru remedierea deficienţelor constatate cu prilejul descinderilor. „A
fost o activitate concentrată, iar în zonele turistice de interes am descoperit
inclusiv agenţi economici care nu aveau documente de înregistrare sanitară
veterinară. Fac apel la toţi agenţii economici să nu desfăşurare o activitate
fără autorizare, să fie supuşi controlului sanitar veterinar, întrucât amenzile
sunt importante, iar printre altele, există riscul punerii în pericol a
siguranţei alimentelor. De aceea, importantă este respectarea condiţiilor de igienă
şi de depozitare, mai ales pe fondul temperaturilor ridicate” a subliniat dr.
Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentară Suceava.