Premise neaşteptat de
bune pentru mămăliga sucevenilor
>În hambarele
fermierilor suceveni ar putea să intre o medie de 6.000 kg de porumb la hectar,
la societăţile agricole nefiind excluse vârfuri de 12.000 kg la hectar
>Pe fondul creşterii „arealului de favorabilitate”, ca
urmare a încălzirii globale, remarcată este şi o extindere a suprafeţelor
cultivate cu floarea soarelui şi soia
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava estimează producţii bune
la cultura de porumb, chiar dacă în campania de însămânţări şi ulterior acestea
erau puse sub semnul întrebării. „În primăvară, la cultura de porumb am avut un
regres. Din cauza temperaturilor coborâte aceasta a plecat mai greu, fiind o
cultură termofilă. Dacă temperatura pe timpul nopţii este mai mică de 10 grade
Celsius, iar pe durata zilei nu este compensată, porumbul intră într-o situaţie
de stres care îi împiedică dezvoltarea. Însă, în ultima perioadă, acest deficit
a fost compensat, iar în momentul de faţă culturile arată destul de frumos” ne-a
declarat un specialist din cadrul DAJ. Responsabilii primei instituţii agricole
a judeţului îşi pun speranţa în temperaturi favorabile, condiţie obligatorie
pentru ca procesul fertilizare să se desfăşoare de condiţii optime. „Avem apă în
sol, ceea ce pentru cultura porumbului este mană cerească. Dacă este şi cald,
porumbul va lega, iar după formarea ştiuletelui este nevoie, de asemenea, de
precipitaţii, în aşa fel încât să nu se instaleze stresul hidric. Sperăm ca
2021 să se încadreze printre anii buni la această” a punctat acelaşi specialist
al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Date fiind aceste premise se
speră ca, în toamnă, în hambarele fermierilor suceveni ar putea să intre o
medie de 6.000 kg de porumb boabe la hectar. Pornind de la aceste premise, se
pare că mămăliga sucevenilor va fi asigurată, la marii cultivatori, respectiv
la societăţile agricole, nefiind excluse nici vârfuri de 12.000 kg la hectar.
Este şi cazul cultivării de hibrizi târzii, pentru producţii mari, dar pe care,
în judeţul Suceava „îi poate prinde bruma înainte de coacere”. „Totuşi, recomandabil ar fi să se meargă pe
culturi tradiţionale, să nu fie asumat riscul pierderii de producţie” ne-a
declarat un specialist al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava care a
dorit să-şi păstreze anonimatul. În schimb, constatată este şi o apetenţă
sporită pentru floarea soarelui şi de soia, pentru culturile care în momentul
de faţă arată promiţător. Deşi aceste culturi nu erau specifice judeţului
Suceava, în ultimii ani, pe fondul creşterii „arealului de favorabilitate”, ca
urmarea încălzirii globale, se remarcă o extindere a suprafeţelor cultivate.