30 ianuarie 2020

 Într-un an,
Importurile sucevene de carne au crescut de 12 ori  
>În 2019, intrările în judeţul Suceava au fost de 3.907 de tone, faţă de 297 de tone, în 2018
>Anul trecut, cantitatea de carne rezultată din sacrificările din judeţ a fost de 19.552 de tone
În anul 2019, medicii veterinari inspectori ai Direcţiei Sanitari Veterinari şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava au verificat, în Vama Siret, 5.395 de transporturi care au făcut obiectul unor operaţiuni de import-export sau de tranzit cu produse alimentare de origine animală  sau non-animală. Conform unei informări a DSVSA, controlate au fost inclusiv materiile prime furajere, toate produsele ajungând în judeţul Suceava, dar şi în alte unităţi de pe teritoriul României. În ceea ce priveşte exportul intracomunitar, potrivit analizei citate,  în anul 2019 unităţile de procesare din judeţul Suceava au exportat 2.996 de tone de carne, 7.041 de tone de produse din carne şi 1.682  de tone de produse lactate. Pentru aceste produse, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară a emis de 1.154 de documente de transport, acte care au însoţit produsele alimentare până la destinaţia finală. În 2018, exportate din judeţul Suceava au fost aproximativ 2.710 de tone de carne, 702 de tone de produse din carne şi 1.413 de tone de produse lactate. Astfel, într-un an, exporturile de carne au crescut cu 286 de tone,  cele de produse din carne s-au diminuat cu 6.349 de tone, în timp ce livrările la extern de produse lactate au sporit cu 269 de tone.    În sectorul operaţiunilor de import intracomunitar cu produse alimentare de origine animală, pe durata anului trecut, în judeţul Suceava prin acest tip de tranzacţii în comercializare sau procesare au intrat 3.907 de tone de carne, 6.460 de hectolitri de lapte şi 97 de tone de produse lactate. În anul 2018, în judeţul Suceava au fost introduse circa 297 de tone de carne, 87 de tone de produse din carne, 8.753 de hectolitri de lapte, 27 de tone de produse lactate. Drept urmare, într-un an, importurile de carne au crescut cu 3.610 tone, în timp ce intrările de produse din lapte s-au redus  CU 70 de tone. Conform analizei DSVSA, în 2019, în abatoarele din judeţul Suceava au fost sacrificate în 216.779 animale, dintre care 29.594 de bovine,125.333 de porcine, 45.710 de ovine, 9.117 de caprine şi 7.025 cai. Cantitatea totală de carne rezultată în urma acestor sacrificări a fost de 19.552,72 de tone.