23 ianuarie 2020

În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est
 Judeţul Suceava, locul al patrulea la accidente de muncă
>Cu 38 de accidentaţi, Suceava este depăşit de judeţele Iaşi, cu 88 de persoane accidentate, urmat de Bacău (78) şi Neamţ (68)
>Cei mai mulţi decedaţi s-au înregistrat în Neamţ (5), Vaslui (4) şi Iaşi (3), în timp ce Suceava, Botoşani şi Bacău au avut câte două accidente mortale
În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, în primele 3 trimestre ale anului 2019, au fost accidentate în muncă 331 de persoane, dintre care 18 mortale şi 313 cu incapacitate temporară de muncă. Aşa reliefează o analiză a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale privind evoluţia în domeniul condiţiilor de muncă, potrivit căreia judeţul Suceava ocupă poziţia a patra în Regiune, cu un total de 38 de accidentaţi în muncă. Pe primul din loc din acest punct de vedere în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est se află judeţul Iaşi, cu 88 de persoane accidentate, urmat de Bacău (78) şi Neamţ (68). Pe ultimele poziţii în acest nedorit clasament sunt plasate judeţele Botoşani, cu un total de 35 de persoane accidentate în muncă şi Vaslui (24 de persoane). Studiul citat evidenţiază că cei mai mulţi decedaţi în accidente de muncă s-au înregistrat în judeţele Neamţ (5), Vaslui (4) şi Iaşi (3), în timp ce Suceava, Botoşani şi Bacău au luat în evidenţe, în cele trei trimestre ale anului 2019, câte două accidente mortale de muncă fiecare. La nivel naţional, în perioada din anul trecut la care facem referire au fost înregistraţi 3.519 de accidentaţi în muncă, dintre care 108 şi-au pierdut viaţa, iar 3.411 au rămas temporar fără capacitate de muncă. În ţară, cei mai mulţi accidentaţi, respectiv 27, au decedat în timp ce munceau pe şantierele din construcţii. În ordine descrescătoare, cu cei mai mulţi accidentaţi mortal se înscriu transportul şi depozitarea (9 persoane), comerţul cu ridicata (8) şi prelucrarea, lemnului, fabricarea produselor din lemn cu excepţia mobilei (7). Conform analizei Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale privind evoluţia în domeniul condiţiilor de muncă, în primele 9 luni ale anului 2019, numărul persoanelor accidentate în muncă a scăzut cu 18,3% faţă de perioada corespunzătoare anului anterior, în top situându-se municipiul Bucureşti, cu 996 de accidentaţi şi judeţele Braşov (195), Timiş (154), Maramureş (129) şi Constanţa (131). Cei mai mulţi accidentaţi mortal în muncă s-au înregistrat în municipiul Bucureşti (11) şi în judeţele Arad (7), Alba, Vîlcea şi Vrancea, câte 6.