29 ianuarie 2020

Creşteri salariale blocate la Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate
>Începând cu 2017, algoritmului de calcul a fost extrem de favorabil salariaţilor, făcute fiind mai multe majorări, „care au condus la practicarea unor salarii deosebit de bune”
>Sindicaliştii din asistenţa socială şi protecţia drepturilor copilului sperau în majorări de salarii, însă au primit asigurări că în sistem nu vor avea loc reduceri de personal
În anul 2020,  începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, salariile de bază pentru funcţionarii publici din cadrul  cabinetului preşedintelui, cât şi ale personalul contractual al aparatului  de specialitate al Consiliului Judeţean se menţin la nivelul lunii decembrie 2019. Aşa prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a lunii ianuarie a deliberativului judeţean, reglementare care priveşte inclusiv personalul din instituţiile şi serviciile publice de interes judeţean subordonate Consiliului Judeţean. Măsura „îngheţării” salariilor este valabilă inclusiv pentru Serviciul „Salvamont”, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, Direcţia Judeţene de Evidenţă a Persoanelor şi Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Dreptului Copilului. Decizia este luată în urma consultării organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate şi a reprezentanţilor salariaţilor Consiliului Judeţean şi instituţiilor publice din subordine, cărora li s-au adus la cunoştinţă prevederile actului normativ referitoare la stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare în anul 2020. Astfel, în minuta de pe 14 ianuarie, se precizează că, potrivit OUG nr.1 din 2020, „indemnizaţiile lunare pentru funcţii de demnitate publică prevăzute în Legea nr. 153 din 2017 se plafonează”.  Conform documentului amintit, drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sunt stabilite pe categorii ocupaţionale, salarizarea personalului plătit din fonduri publice făcându-se cu respectarea principiului sustenabilităţii financiare, prevăzut de Legea salarizării, cât şi în limita resurselor financiare aprobate prin bugetul local. Potrivit minutei  amintite, după apariţia Legii nr. 153 din 2017 „s-a ales punerea în practică a algoritmului de calcul salarial care ţine cont de salariul minim pe economie şi de coeficientul ierarhizare, fapt care a fost extrem de favorabil salariaţilor. Astfel, au apărut, conform acestui principiu, mai multe majorări, „care au condus la practicarea unor salarii deosebit de bune”. În cadrul consultării s-a pus problema personalului insuficient din asistenţa socială şi protecţia drepturilor copilului, anterior acestor măsuri sindicaliştii sperând în majorări salariale. De cealaltă parte, conducerea Consiliului Judeţean a dat asiguri că, în 2020, din sistem nu vor fi făcute reduceri de personal.