Efectivele de bovine scad în mod galopant
• „Marea majoritate a crescătorilor de animale au între 60 şi 80 de ani”, relevă şeful DSVSA, Petrea Dulgheru
• O soluţie de revigorare a sectorului ar fi reorientarea înspre rasele rentabile de carne
Petrea Dulgheru, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava crede că factorii responsabili ar trebui să manifeste preocupare şi să identifice soluţii pentru menţinerea în gospodării a numărului de bovine. Dr. Dulgheru crede că o asemenea soluţie ar consta promovarea şi sprijinirea creşterii efectivelor de carne, precum cele din rasa „charolaise”, aduse din Franţa. Directorul executiv face această intervenţie pe fondul tendinţei de renunţare laacestă îndeletnicire tradiţională, cele 7 de unităţi la standarde europene de prelucrare a cărnii, dar şi cele 20 de industrializare a laptelui, suferind de pe urma lipsei materiei prime. „Important este să găsim soluţii să-i sprijinim şi să-i determinăm pe agricultori să crească cât mai multe animale, fiindcă există unităţi de procesare, iar acestea nu au ce sacrifica şi nici lapte de prelucrat. Trebuie să facem ceva, pentru că, altfel, efectivele de animale cad galopant, întrucât marea majoritate a crescătorilor de animale au între 60 şi 80 de ani”, relevă şeful DSVSA. Petrea Dulgheru dă ca exemple pozitive fermele de la Moara şi Cîmpulung Moldovenesc, în care creşterea bovinelor „charolaise” este un succes. Dr. Dulgheru arată că occidentalii sunt interesaţi de tăuraşi de carne cu conţinut mic de grăsime, un olandez venit în judeţ dând şi 1500 de lei pentru un exemplar de 5-6 săptămâni. „Vrem să face şi un centru de colectare la nivelul judeţului Suceava şi să găsim un agent economic care să se ocupe de această activitate, în caz contrar respectivii tăuraşi ajungând pe mâinile intermediarilor”, precizează directorul executiv al DSVSA. Dr. Dulgheru consideră că o altă soluţie de stimulare a creşterii animalelor ar consta în introducerea impozitului pe terenul agricol. Măsură ar avea darul concentrării suprafeţelor agricole şi folosirii acestora inclusiv pentru producerea furajelor necesare în fermele zootehnice.