16 noiembrie 2010

Comandament special pe „Alexandru cel Bun”
Constructorii de la Pfeifer, bănuiţi de o strategie de tărăgănare a reabilitării reţelei de canalizare
• „Care este şmecheria, nu înţeleg”, a declarat primarul Ion Lungu
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a cerut ieri, consultantului EPTISA şi societăţii de utilităţi ACET, să înfiinţeze un comandament special pentru lucrările ISPA de pe strada „Alexandru cel Bun”. Edilul şef face această intervenţie după ce constructorul Pfeifer de la reţeaua de canalizare a venit, în şedinţa de analiză de la sediul executivului, cu propunerea de decalare a termenului de finalizare a execuţiei până la 31 martie anul viitor. Aceasta în condiţiile în care, în urmă cu doar o săptămână, cei de la Pfeifer căzuseră de acord asupra datei limită de 15 decembrie. „Vom face un comandament special pentru această stradă, cu grafice şi programări zilnice, astfel încât, până la 15 decembrie, să terminăm lucrările de acolo. Nu se poate altfel, oamenii din zonă fiind sacrificaţi timp de un an”, arată edilul şef, menţionând că în perimetrul aferent intervenţiilor abia se poate circula cu piciorul. Ocupantul fotoliului din Areni bănuieşte că firma constructoare cu pricina trage de timp, precizând, însă, că nu înţelege raţiunea acestui demers. „Care este şmecheria, nu înţeleg”, a iterat Ion Lungu.
„Voi face clacă şi voi participa personal al săpături”, declară edilul şef, adăugând că este obligatoriu ca lucrările să fie încheiate până pe 15 decembrie
Şeful administraţiei locale a pus în vedere că respinge categoric această poziţie a constructorului, mai ales că, în primăvară, vor începe lucrările de reabilitare prin POR a arterei vecine - „Mitropoliei” -, circumstanţe în care străzii „Alexandru cel Bun” îi revine rolul preluării traficului auto din toată zona afectată. Primul gospodar a arătat că, dacă se va impune, pentru urgentarea lucrărilor va repartiza la săpături şi pe salariaţii de la Direcţia Domeniului Public al Poliţiei. Aceasta în condiţiile în care, zilele trecute, în frontul de lucru prezenţi erau doar 3 oameni „subcontractaţi” de la o firmă din Liteni. „Voi face clacă, voi participa personal al săpături, astfel încât să dăm o mână de ajutor, să-i împingem de la spate, pentru elibera această stradă de tranşee”, reliefează şeful executivului sucevean, spunând că face ia această măsură şi din respect pentru oameni. Directorul general al ACET, Ştefan Groza a încercat să ţină partea Pfeifer, menţionând că intervenind încă la 4 obiective în curs, şi cu intervenţii la adâncime, firma nu mai poate asigura nici muncitorii necesari, nici panouri pentru sprijinirea malurilor tranşeelor. „Mi-au promis că de astăzi bagă prima echipă, iar de luni şi pe a doua”, a spus Ştefan Groza. Iniţial, lucrările de reabilitare a sistemului de canalizare de pe strada „Alexandru cel Bun” din Suceava nu au fost prinse în Programul ISPA, respectivele reţele, aflate într-o stare avansată de degradare, întrând în reparaţii solicitarea asociaţiilor de proprietari.