Bani neutilizaţi pe motiv de neclarităţi în Legea gazelor naturale
• Din această cauză, extinderea reţelei de gaze naturale în cartierul Burdujeni sat este blocată, suma rezervată obiectivului fiind transferată înspre reabilitarea străzii „Cernăuţi”
Aleşii locali suceveni, întruniţi ieri în şedinţă ordinară, au aprobat transferarea sumei de 1,71 de milioane de lei, din contul extinderii reţelei de gaze naturale de presiune redusă în cartierul Burdujeni sat, înspre lucrările de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă potabilă de pe strada „Cernăuţi”. Banii de la obiectivul din Burdujeni provin din creditul Dexia Kommunalkredit AG Viena, aferent emisiunii de obligaţiuni municipale de 50 de milioane de lei, respectiva relocare de fonduri survenind, potrivit contractului, imperativului cheltuirii restului de circa 18 milioane de lei din împrumutul austriac, până la 18 aprilie 2011. Primarul Ion Lungu a declarat că, urmare a unor neclarităţi în Legea gazelor naturale, investiţia de extindere a reţelei de gaze în cartierul amintit nu va putea fi epuizată sub nicio formă până în aprilie anul viitor. „La capitolul gaze, în cartierul Burdujeni sat, din cauză că modificările la Legea gazului metan sunt blocate, investiţia rămâne în continuare blocată. De aceea, vom lua banii necheltuiţi şi îi vom orienta înspre lucrările de pe strada , Aceasta având în vedere că suma disponibilă din creditul Dexia trebuie folosită până la 18 aprilie anul viitor, ceea ce nu este posibil în cazul extinderii reţelei de gaze în Budujeni-sat”, a declarat Ion Lungu.
În luna martie a acestui an, conducerea administraţiei sucevene a cerut la Ministerul Economiei modificarea legilor gazelor naturale. Primarul spune că o investiţie realizată din bani publici, cum este reţeaua din Burdujeni, nu poate fi transferată „ilegal” către operatorul de gaze naturale, aşa cum acesta din urmă pretinde. „Este o problemă de legalitate, pentru că suntem într-o situaţie incompatibilă din punct de vedere legal. Aceasta având în vedere că primăria este o instituţie publică, face investiţii din fonduri publice şi, mai apoi, este obligată să transferăm gratuit respectivul obiectiv către o firmă privată”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni. Reamintim că emisiunea de obligaţiuni municipale nu va mai fi lansată în trimestrul al patrulea al acestui an, şa cum s-a convenit iniţial, aceasta fiind convertită în credit pe termen lung. Demersul a fost motivat prin interesul scăzut manifestat pe piaţa valorilor mobiliare pentru acest gen de instrumente financiare. Contractul de creditare pentru emisiunea de obligaţiuni municipale a fost semnat pe 16 aprilie 2008, la Suceava, de către şeful administraţiei sucevene, Ion Lungu, şi directorul Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena, Wolfgang Viehauser.