DSVSA Suceava recomandă
Consum
responsabil, pentru evitarea risipei şi pierderilor alimentare
- „Este vorba
despre responsabilitate şi alegeri mai bune, respect faţă de hrană şi despre
solidaritate cu cei care nu au suficient” transmite instituţia suceveană
Direcţia
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  Suceava susţine iniţiativele naţionale şi
europene dedicate reducerii risipei alimentare, prin promovarea consumului
responsabil, creşterea
gradului de informare a consumatorilor şi consolidarea siguranţei alimentare,
cu scopul de a proteja sănătatea publică şi de a contribui la utilizarea
sustenabilă a resurselor, se arată într-un comunicat de presă prilejuit de marcarea
Zilei internaţionale de
conştientizare privind risipa şi pierderile alimentare. „În spatele fiecărui aliment stă un
lanţ complex de producţie, o realitate economică şi socială dar, mai ales,
resurse naturale limitate” reliefează DSVSA. Potrivit
instituţiei sucevene, „fiecare dintre noi are un rol” în acest sens, aceasta făcând
şi unele recomandări de economisire, „gesturi care, repetate zi de zi, pot avea
un impact uriaş”. Astfel,
evidenţiate şi la îndemână sunt efectuarea cumpărăturilor „după listă” şi
strict în limita nevoilor; verificarea pe etichete a termenului de expirarea a
produselor; depozitarea acestora la temperaturi corespunzătoare; consumarea
alimentelor perisabile în timp util; dimensionarea potrivită a porţiilor,
pentru a nu se arunca resturile, cât şi refolosirea „inteligentă” a produselor
rămase şi care permit prepararea a noi feluri de hrană. „Este vorba despre
responsabilitate şi alegeri mai bune, respect faţă de hrană şi despre
solidaritate cu cei care nu au suficient” transmite Direcţia
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  Suceava.