30 septembrie 2025

 DSVSA Suceava recomandă

Consum responsabil, pentru evitarea risipei şi pierderilor alimentare

  • „Este vorba despre responsabilitate şi alegeri mai bune, respect faţă de hrană şi despre solidaritate cu cei care nu au suficient” transmite instituţia suceveană

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  Suceava susţine iniţiativele naţionale şi europene dedicate reducerii risipei alimentare, prin promovarea consumului responsabil, creşterea gradului de informare a consumatorilor şi consolidarea siguranţei alimentare, cu scopul de a proteja sănătatea publică şi de a contribui la utilizarea sustenabilă a resurselor, se arată într-un comunicat de presă prilejuit de marcarea
Zilei internaţionale de conştientizare privind risipa şi pierderile alimentare. „În spatele fiecărui aliment stă un lanţ complex de producţie, o realitate economică şi socială dar, mai ales, resurse naturale limitate” reliefează DSVSA. Potrivit instituţiei sucevene, „fiecare dintre noi are un rol” în acest sens, aceasta făcând şi unele recomandări de economisire, „gesturi care, repetate zi de zi, pot avea un impact uriaş”. Astfel, evidenţiate şi la îndemână sunt efectuarea cumpărăturilor „după listă” şi strict în limita nevoilor; verificarea pe etichete a termenului de expirarea a produselor; depozitarea acestora la temperaturi corespunzătoare; consumarea alimentelor perisabile în timp util; dimensionarea potrivită a porţiilor, pentru a nu se arunca resturile, cât şi refolosirea „inteligentă” a produselor rămase şi care permit prepararea a noi feluri de hrană. „Este vorba despre responsabilitate şi alegeri mai bune, respect faţă de hrană şi despre solidaritate cu cei care nu au suficient” transmite
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  Suceava.