Pe
durata lunii trecute
Încălcarea
legislaţiei sanitare veterinare, sancţionată cu amenzi de 200.000 de lei de
către inspectorii DSVSA
Printre
neregulile constatate se numără condiţiile precare igienă, lipsa carnetelor
medicale ale angajaţilor, deficiente de manipulare şi depozitare şi
neefectuarea operaţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare
Nu mai puţin de 435 de controale au organizat şi desfăşurat, pe durata
lunii trecute, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava. Cele mai multe, respectiv 137, au vizat unităţile de
alimentaţie publică, respectiv restaurantele, pensiunile, cantinele, firmele de
catering, fast-foodurile şi barurile. Alte
137 de acţiuni de control s-au axat pe unităţi de comercializare a alimentelor,
cum ar fi hypermarketurile, supermarketurile, magazinele alimentare şi depozitele
alimentare. Totodată, în luna august, 37 de verificări au fost făcute la unităţilor
de fabricare a produselor de origine nonanimală, adică a celor de pâine, paste
făinoase, bere, sucuri, îngheţată, dar
şi la patiserii şi rulote de comercializare. Inspectorii DSVSA au mai întreprins
15 controale în laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie, 14 în
carmangerii şi măcelării, 8 în unităţi de colectare şi procesare a laptelui, 5
în unităţi de sacrificare a animalelor, două în pieţe agroalimentare şi încă
două în stupine. Potrivit directorului executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, ca
urmare a neregulilor depistate şi abaterilor de la legislaţia specifică, date
au fost 24 de avertismente, precum şi 20 de amenzi însumând 200.000 de lei. Printre
principalele abateri şi neconformităţi constatate de către inspectorii sanitari
veterinari suceveni se numără manipularea şi depozitarea necorespunzătoare, nerespectarea
condiţiilor de igienă, lipsa trasabilităţii produselor, neefectuarea
operaţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, cât lipsa carnetelor
medicale ale angajaţilor. Verificările s-au desfăşurat
în cadrul Programului naţional de supraveghere şi control şi au avut ca scop
prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică. Inspectorii Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au prelevat probe pentru analize de laborator, pentru
a verifica dacă alimentele respectă limitele admise privind prezenţa
pesticidelor, contaminanţilor şi a altor substanţe interzise.