16 septembrie 2025

Pe durata lunii trecute

Încălcarea legislaţiei sanitare veterinare, sancţionată cu amenzi de 200.000 de lei de către inspectorii DSVSA

Printre neregulile constatate se numără condiţiile precare igienă, lipsa carnetelor medicale ale angajaţilor, deficiente de manipulare şi depozitare şi neefectuarea operaţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare

Nu mai puţin de 435 de controale au organizat şi desfăşurat, pe durata lunii trecute, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Cele mai multe, respectiv 137, au vizat unităţile de alimentaţie publică, respectiv restaurantele, pensiunile, cantinele, firmele de catering, fast-foodurile şi barurile.  Alte 137 de acţiuni de control s-au axat pe unităţi de comercializare a alimentelor, cum ar fi hypermarketurile, supermarketurile, magazinele alimentare şi depozitele alimentare. Totodată, în luna august, 37 de verificări au fost făcute la unităţilor de fabricare a produselor de origine nonanimală, adică a celor de pâine, paste făinoase, bere, sucuri,  îngheţată, dar şi la patiserii şi rulote de comercializare. Inspectorii DSVSA au mai întreprins 15 controale în laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie, 14 în carmangerii şi măcelării, 8 în unităţi de colectare şi procesare a laptelui, 5 în unităţi de sacrificare a animalelor, două în pieţe agroalimentare şi încă două în stupine. Potrivit directorului executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, ca urmare a neregulilor depistate şi abaterilor de la legislaţia specifică, date au fost 24 de avertismente, precum şi 20 de amenzi însumând 200.000 de lei. Printre principalele abateri şi neconformităţi constatate de către inspectorii sanitari veterinari suceveni se numără manipularea şi depozitarea necorespunzătoare, nerespectarea condiţiilor de igienă, lipsa trasabilităţii produselor, neefectuarea operaţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, cât lipsa carnetelor medicale ale angajaţilor. Verificările s-au desfăşurat în cadrul Programului naţional de supraveghere şi control şi au avut ca scop prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică. Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au prelevat probe pentru analize de laborator, pentru a verifica dacă alimentele respectă limitele admise privind prezenţa pesticidelor, contaminanţilor şi a altor substanţe interzise.