Un milion de lei, amenzi date de inspectorii DSVSA pentru „garantarea sãnãtãţii
publice”
- Confiscatã a fost o cantitate
de 122 kg de produse alimentare de origine animalã, soluţionate 48 de alerte
alimentare, „inclusiv cazuri de suspiciune de toxiinfecţie alimentarã”
Pe durata anului 2025, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au organizat ºi desfăşurat un total de 3.251
de controale, iar urmare a constatărilor făcute, aceştia
au aplicat 109 de amenzi însumând 1,07 de milioane de lei, cât şi 125 de avertismente.
Dr. Mihai Sorin Voloşenic, director
executiv al DSVSA, informeazã cã, printre deficienţele şi neregulile depistate
se numără nerespectarea condiţiilor de igienã; lipsa acţiunilor de dezinfecţie,
dezinsecţie, deratizare; etichetarea necorespunzãtoare; lipsa documentelor sănătate a personalului; echipamente
de protecþie alimentarã incomplete; depozitarea necorepunzãtoare a produselor
alimentare, comercializarea de produse cu termen de valabilitate
depăşit; neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor, dar
şi desfăşurarea de alte activităţi decât cele aprobate sanitar veterinar. Totodatã, în acest an, inspectorii DSVSA au confiscat o cantitate de 122 kg de produse
alimentare de origine animalã pentru care nu s-au prezentat documente de
provenienþã ºi care nu prezentau garanþii pentru sãnãtatea publicã. Controalele
au urmãrit prevenirea toxiinfecþiilor alimentare, vizate fiind carmangerii, măcelarii, laboratoare de cofetărie sau de
patiserie, restaurante, tabere de copii, pensiuni turistice, pizzerii,
fast-food, unităţi de catering, cantine din centre de plasament, depozite, magazine
şi târguri alimentare. De asemenea, cu prioritate,
inspectorii Direcþiei Sanitare Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor Suceava
au întreprins acþiuni de control în zonele de interes turistic, cu prilejul
mini-vacanþelor, dar ºi de-a lungul sezonului estival 2025. Nu în cele din
urmã, inspectorii DSVSA Suceava au soluþionat ºi 48 de alerte alimentare,
inclusiv cazuri de suspiciune de toxiinfecþie alimentarã”.