02 septembrie 2025

 Un milion de lei, amenzi date de inspectorii DSVSA pentru „garantarea sãnãtãţii publice”

  • Confiscatã a fost o cantitate de 122 kg de produse alimentare de origine animalã, soluţionate 48 de alerte alimentare, „inclusiv cazuri de suspiciune de toxiinfecţie alimentarã”

Pe durata anului 2025, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au organizat ºi desfăşurat un total de 3.251 de controale, iar urmare a constatărilor făcute, aceştia au aplicat 109 de amenzi însumând 1,07 de milioane de lei, cât şi 125 de avertismente.  Dr. Mihai Sorin Voloşenic, director executiv al DSVSA, informeazã cã, printre deficienţele şi neregulile depistate se numără nerespectarea condiţiilor de igienã; lipsa acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare; etichetarea necorespunzãtoare; lipsa documentelor sănătate a personalului
; echipamente de protecþie alimentarã incomplete; depozitarea necorepunzãtoare a produselor alimentare,
comercializarea de produse cu termen de valabilitate depăşit; neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor, dar şi desfăşurarea de alte activităţi decât cele aprobate sanitar veterinar. Totodatã, în acest an, inspectorii DSVSA au confiscat o cantitate de 122 kg de produse alimentare de origine animalã pentru care nu s-au prezentat documente de provenienþã ºi care nu prezentau garanþii pentru sãnãtatea publicã. Controalele au urmãrit prevenirea toxiinfecþiilor alimentare, vizate fiind carmangerii, măcelarii, laboratoare de cofetărie sau de patiserie, restaurante, tabere de copii, pensiuni turistice, pizzerii, fast-food, unităţi de catering, cantine din centre de plasament, depozite, magazine şi târguri alimentare. De asemenea, cu prioritate, inspectorii Direcþiei Sanitare Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor Suceava au întreprins acþiuni de control în zonele de interes turistic, cu prilejul mini-vacanþelor, dar ºi de-a lungul sezonului estival 2025. Nu în cele din urmã, inspectorii DSVSA Suceava au soluþionat ºi 48 de alerte alimentare, inclusiv cazuri de suspiciune de toxiinfecþie alimentarã”.