11 august 2025

 Pe durata lunii trecute

Zeci de mii de lei, amenzi date pentru încălcarea legislaţiei sanitare veterinare 

Inspectorii DSVSA au prelevat inclusiv probe pentru determinarea contaminanţilor, adezivilor şi reziduurilor de pesticide

În iulie 2025, în conformitate cu Planul de supraveghere şi control, inspectorii Compartimentului „Control oficial siguranţa alimentelor de origine nonanimală” al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au făcut 54 de controale. Directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc informează că 38 de acţiuni de control au vizat unităţi de alimentaţie publică, respectiv restaurante, baruri, unităţi de catering şi fast-food, pizzerii, rulote, laboratoare de patiserie, laboratoare de cofetărie, unităţi de fabricare a biscuiţilor, brutării şi unităţi de fabricarea a berii. Alte 16 verificări s-au întreprins la unităţi de comercializare de tip magazin alimentar, supermarket, hypermarket şi depozit alimentar. În cele din urmă, controlate au fost trei mijloace auto de transport de produse alimentare de origine nonanimală. Ca urmare a abaterilor de la legislaţia în vigoare, inspectorii DSVSA au dat 5 avertismente şi 4 amenzi însumând 40.000 de lei. Pe durata controalelor, preluate au fost 8 probe în vederea determinării contaminanţilor, condiţiilor de calitate, contaminării radioactive, prezenţei adezivilor, reziduurilor de pesticide, dar şi pentru analiza microbiologică şi fizico-chimică a produselor alimentare.  Pe de altă parte, 183 de acţiuni de control s-au desfăşurat în unităţi de alimentaţie publică, procesare, depozitare şi comercializare, autorii verificărilor fiind „ingineri angajaţi conform Ordinului nr. 113 din 2008 al ANSVSA.  Descinderile acestora s-au concretizat în două amenzi totalizând 20.000 de lei, cât şi în 3 avertismente. Conform dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, printre deficienţele constatate cu ocazia controalelor se numără condiţii de igienă precare, depozitarea necorespunzătoare, neîntreţinerea spaţiilor de lucru, lipsa documentelor de sănătate a personalului şi neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.