08 ianuarie 2023

Premergător Sărbătorilor de iarnă 

Aproape 160 kg de carne de porc au confiscat inspectorii sanitari veterinari

> Soluţionate au fost alerte pentru carne de porc contaminată cu Salmonella, crenvurşti şi chiftele de peşte contaminate cu Listeria şi grapefruit şi tomate contaminate cu  oxid de etilenă

> Urmare a neregulilor depistate, inspectorii DSVSA au aplicat 9 amenzi însumând 81.200 de lei, cât şi 16 avertismente, informează directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară a făcut bilanţul acţiunilor de control oficiale efectuate în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă ale anului 2022. Astfel, inspectorii sanitari veterinari au organizat şi desfăşurat un total de 297 controale, dintre care 119 în unităţi alimentaţie publică, cum ar fi pensiuni, restaurante, fast-food, pizzerii şi catering; 53 în magazine alimentare; două în pescării;  6 în depozite alimentare şi pieţe; 23 în supermarketuri şi hypermarket; 15 în abatoare, carmangerii şi măcelarii; 14 în laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie, precum şi în 65 de unităţi de comercializarea a produselor de origine non-animală (brutării, mori, ape minerale, sucuri naturale şi depozite de legume-fructe). Conform directorului executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu, ca urmare a neregulilor depistate, inspectorii DSVSA au aplicat 9 amenzi  însumând 81.200 de lei şi 16  avertismente conform Ordonanţei Guvernului nr. 2 din 2001, confiscate fiind 158,3 kg de carne de porc. Printre deficientele constatate pe durata controalelor se numără condiţiile de igienă şi depozitare necorespunzătoare; manipulare necorespunzătoare a produselor; lipsa documentelor de sănătate a personalului şi lipsa probelor de alimente pentru consumuri colective. La acestea se adaugă neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, trasabilitatea necorespunzătoare sau nefuncţională, cât şi etichetarea necorespunzătoare a produselor. În perioada 29 noiembrie-30 decembrie 2022, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară au  soluţionat şi închis mai multe alerte. Directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu precizează că este vorba despre trei alerte pentru produse alimentare origine animală, respectiv pentru carne porc contaminată cu Salmonella; chiftele peşte contaminate cu Listeria monocytogenes şi crenvurşti contaminaţi, de asemenea cu Listeria monocytogenes. Încă trei alerte au fost soluţionate pentru produse alimentare de origine non-animală, în cauză fiind fructe cardamom contaminate cu un insecticid (clorpirifos); grapefruit şi tomate contaminate cu  oxid de etilenă.