Premergător Sărbătorilor de iarnă
Aproape 160 kg de carne de porc au confiscat inspectorii
sanitari veterinari
> Soluţionate au fost alerte pentru carne
de porc contaminată cu Salmonella, crenvurşti şi chiftele de peşte contaminate
cu Listeria şi grapefruit şi tomate contaminate cu oxid de etilenă
> Urmare a neregulilor depistate,
inspectorii DSVSA au aplicat 9 amenzi însumând 81.200 de lei, cât şi 16
avertismente, informează directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu
Direcţia
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară a făcut bilanţul acţiunilor
de control oficiale efectuate în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor
alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă ale anului 2022. Astfel, inspectorii sanitari veterinari au organizat
şi desfăşurat un total de 297 controale, dintre care 119 în unităţi alimentaţie
publică, cum ar fi pensiuni, restaurante, fast-food, pizzerii şi catering; 53
în magazine alimentare; două în pescării; 6
în depozite alimentare şi pieţe; 23 în supermarketuri şi hypermarket; 15 în abatoare,
carmangerii şi măcelarii; 14 în laboratoare de cofetărie şi laboratoare de
patiserie, precum şi în 65 de unităţi de comercializarea a produselor de
origine non-animală (brutării, mori, ape minerale, sucuri naturale şi depozite
de legume-fructe). Conform directorului executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu, ca
urmare a neregulilor depistate, inspectorii DSVSA au aplicat 9 amenzi însumând 81.200 de lei şi 16 avertismente conform Ordonanţei Guvernului nr.
2 din 2001, confiscate fiind 158,3 kg de carne de porc. Printre deficientele
constatate pe durata controalelor se numără condiţiile de igienă şi depozitare
necorespunzătoare; manipulare necorespunzătoare a produselor; lipsa documentelor
de sănătate a personalului şi lipsa probelor de alimente pentru consumuri
colective. La acestea se adaugă neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie,
dezinsecţie şi deratizare, trasabilitatea necorespunzătoare sau nefuncţională,
cât şi etichetarea necorespunzătoare a produselor. În perioada 29 noiembrie-30
decembrie 2022, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă
Alimentară au soluţionat şi închis mai
multe alerte. Directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu precizează că este
vorba despre trei alerte pentru produse alimentare origine animală, respectiv
pentru carne porc contaminată cu Salmonella; chiftele peşte contaminate cu
Listeria monocytogenes şi crenvurşti contaminaţi, de asemenea cu Listeria
monocytogenes. Încă trei alerte au fost soluţionate pentru produse alimentare
de origine non-animală, în cauză fiind fructe cardamom contaminate cu un
insecticid (clorpirifos); grapefruit şi tomate contaminate cu oxid de etilenă.