04 ianuarie 2023

Gripă aviară pe lacul Şomuz din Fălticeni

> În urma patrulărilor cu reprezentanţii ISU, inspectorii sanitari veterinari suceveni au depistat, ridicat şi dirijat înspre incinerare cadavrele a 15 lebede şi al unei raţe

> Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA, spune că s-au dispus drastice măsuri de biosecuritate, „mai ales că suntem în plin sezon gripal, iar gripa aviară poate trece la om”

Ca urmare a patrulărilor preventive dispuse pe lacurile şi cursurile de apă, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au identificat o lebădă moartă pe lacul Şomuz din Fălticeni. Dată fiind această situaţie, acţiunea fost extinsă cu ajutorul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, depistate fiind, în total, cadavrele a 15 lebede şi al unei raţe. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al DSVSA a declarat că este vorba despre păsări victime ale gripei aviare, fenomenul fiind previzibil, din moment ce în judeţul vecin, Neamţ, încă din anul trecut au fost confirmate mai multe cazuri de deces la lebede. „Începem anul în forţă, dar din păcate cu o nouă boală, de data acesta fiind vorba despre gripă aviară. Acesta lucru era cumva de aşteptat pe fondul creşterii temperaturilor, dar şi al artificiilor folosite de Sărbători. Păsările au migrat, dintr-o parte în alta, în contextul în care boala era prezentă, de mai mult timp, la un număr important de lebede afectate de pe lacul Bâtca Doamnei din Piatra Neamţ” a precizat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc. Potrivit oficialului DSVSA, cadavrele păsărilor au fost recuperate şi dirijate înspre o unitate de incinerare autorizată, în acelaşi timp fiind dispuse şi drastice măsuri de biosecuritate.

> Misiunea opririi transmiterii virusului este una „deosebit de dificilă”, în zona Fălticeni fiind în jur de 1.000 de raţe sălbatice şi 300 de lebede


„Se ştie că există cazuri în care gripa aviară poate trece la om, fiind destul de periculoasă, mai ales că suntem în plin sezon gripal. Primul lucru de ştiut este că oamenii trebuie să evite zona lacurilor, activităţile recreative, pescuitul etc. Dacă descoperă păsări moarte, să nu intre în contact cu acestea, ci să anunţe în regim de urgenţă medicului veterinar de liberă practică împuternicit” a atenţionează dr. Voloşeniuc. Şeful DSVSA pune în vedere că este interzis accesul păsărilor domestice la luciul de apă, lacuri, bălţi, râuri şi alte amenajări hidrologice naturale sau artificiale, specificând că, spre deosebire de găini, mai susceptibile la gripa aviară sunt palmipedele, respectiv raţele şi gâştele, atât cele sălbatice, cât şi cele domestice. De urgenţă urma să se întrunească şi Centrul Local de Combaterea a Bolilor, însă „misiunea va fi una deosebit de dificilă”, în condiţiile în care se stimează că pe lacurile din zona Fălticeni ar fi peste 1.000 de raţe, circa 300 de lebede, la care se adaugă şi alte secii de păsări. „Ne vom mobiliza foarte rapid pentru a patrula, a aduna zilnic cadavrele şi a le duce la incinerare. În aceasta constă reuşita, să nu ajungă boala în gospodării!” a reliefat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. La păsări, semnele precoce ale prezenţei virusului sunt depresia, anorexia, reducerea consumului şi febra. Păsările bolnave stau cu capul aplecat, prezintă creste şi bărbiţe cianotice, diaree apoasă, respiraţie dificilă şi lăcrimare excesivă. Mortalitatea efectivelor afectate poate fi ridicată sau chiar totală.