08 ianuarie 2023


 În proiectare pentru 2023

Venituri şi cheltuieli de aproximativ 73 de milioane de euro la Primăria Sucevei 

>În valoare absolută noul buget este aproximativ egal cu cel din 2022, finanţate urmând a fi 50 de proiecte de primă importanţă   

> În anul recent încheiat, la taxele şi impozitele locale, „de la caz la caz, gradul de încasare merge şi până la aproximativ 85%”

Executivul lucrează la fundamentarea bugetului Sucevei pe anul  2023, a anunţat într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Conform edilului-şef, Consiliul Local urmează a analiza şi aproba noul proiect de venituri şi cheltuieli în şedinţa ordinară din ultima joi a lunii ianuarie. Şeful municipalităţii spune că, în principal, bugetul prevede finanţarea a 50 de proiecte, valoarea acestuia fiind la nivelul celui din anul recent încheiat. 
„Bugetul pe 2023 intenţionăm să-l aprobăm în şedinţa ordinară din 26 ianuarie. Ca valoare, acesta va fi aproximativ egal cu cel din 2022. Totuşi, ca valoare absolută, execuţia pe anul trecut a fost una de mare, respectiv de 73 de milioane de euro, după Revoluţie aceasta fiind cea mai mare execuţie la Primăria municipiului Suceava. La începutul mandatelor, când am fost ales primar, execuţia bugetului era de circa 25 de milioane de euro. Iată că, în perioada care a trecut valoarea absolută a bugetului s-a mărit de aproape trei ori” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei.  Potrivit primarului, în ceea ce priveşte gradul de colectare pe anul 2022, acesta este de aproximativ 70%, cel mai mare, în valoare absolută, din perioadă post-revoluţionară. Şeful executivului recunoaşte că, totuşi, o „imagine deformată” este dată de includerea în buget a proiectelor de finanţare semnate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar pentru care nu a existat timpul necesar derulării efective. Lungu arată că, drept consecinţă, cea mai mică execuţie a fost consemnată la secţiunea de dezvoltare a bugetului municipiului Suceava. „A apărut o nereflectare fidelă a bugetului, în sensul că aveam prinsă în buget o sumă de aproape 50 de milioane de euro reprezentând contracte semnate pe PNRR, dar nederulate. Astfel, scăzându-le pe acestea, execuţia este de circa 70%, însă la taxele şi impozitele locale, de la caz la caz, merge şi până la aproximativ 85%. Sigur, procentajul cel mai mic, de 15%, apare la investiţii, deoarece, aşa cum a mai spus, contractele semnate nu sunt executate, derularea fiind prevăzută pentru perioada următoare” a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.