31 ianuarie 2023

 Fermierii sunt obligaţi să protejeze animalele împotriva temperaturilor foarte scăzute, vântului puternic şi căderilor masive de zăpadă

> „La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, deţinătorul are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar” arată dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al DSVSA Suceava 

Pe fondul evoluţiei unor fenomene meteorologice severe, fermierii sunt obligaţi să ia măsuri de protejare animalelor, informează dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Potrivit oficialului DSVSA, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă, fermierii trebuie să asigure un adăpost corespunzător, care să ferească animalele de acţiunea directă a frigului şi ninsorii. 
De asemenea, necesară este asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje, corespunzătoare atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Totodată, o atenţie deosebită se va acorda instalaţiei de adăpare, având în vedere riscul de îngheţare a acesteia, în cazul fermelor comerciale impunându-se şi verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică.
„La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă. De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii au obligaţia  de a anunţa de urgenţă primăria sau DSVSA, pentru a fi luate măsurile necesare” punctează dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În condiţii meteorologice cu temperaturi negative, căderi masive de zăpadă şi viscol „animale vii vor fi transportate doar dacă este neapărat necesar”. Prin lege, transportatorii respectivi sunt obligaţi să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile.