15 martie 2022

 

Nouă plângeri penale pentru posibilă falsificare a dosarele de pensionare

> Este vorba despre situaţii în care Casa de Pensii a avut suspiciuni cu privire la veridicitatea actelor depuse

> Prin suprapuneri ale bazelor de date, identificate au fost 37 cazuri de incompatibilitate şi „s-au creat debite în cuantum de 125.157 lei”

În anul 2021, Casa de Pensii Suceava a fost parte în 818 de cauze aflate rolul instanţelor de judecată. Numărul litigiilor este în creştere, fiind cu 261 mai multe faţă de 2020. Potrivit unei informări a CJP, din total amintit au fost soluţionate 382 de cauze, la începutul anului în curs rămânând pe rol încă 436 de litigii. Personalul specializat al CJP a redactat 2.700 de răspunsuri către birourile executorilor judecătoreşti, asigurându-se, astfel, asistenţa juridică solicitată în vederea soluţionării sesizărilor, cererilor şi scrisorilor în probleme de legislaţia pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale. Totodată, pe durata anului trecut, Compartimentul juridic al instituţiei a formulat „9 plângeri penale, în situaţiile în care au existat suspiciuni cu privire la veridicitatea actelor depuse la dosarele de pensionare”. În scopul constatării debitelor şi recuperării sumelor încasate necuvenit, personalul specializat a procedat la suprapuneri ale bazelor de date proprii cu cele ale autorităţilor competente pentru evidenţa populaţiei. În consecinţă, identificate au fost 37 cazuri de incompatibilitate şi „s-au creat debite în cuantum de 125.157 lei”.

În 2021, Casa de Pensii Suceava a înfiinţat sau, după caz, a lichidat 5.482 de popriri şi a procesat 531 de reordonanţări de pensii neachitate. În perioada la care facem referire au fost făcute comunicări cu privire la 36.670 de drepturi noi, modificări şi recalculării de pensii, precum de indemnizaţii.  În 131 de cazuri pensiile au fost transferate în alte judeţe, în altele 160 pensiile fiind preluate în Suceava din celelalte judeţe ale ţării. În anul 2021, CJP a emis şi scadenţat certificate de viaţă şi procuri în 320 de dosare de pensie, acordate fiind 9.134 de ajutoare de deces.