27 martie 2022


Aeroportul Suceava apelează la

Ajutor financiar de la bugetul judeţean, în condiţiile „prezenţei aliate” şi „cooperării militare”

> Solicitarea este justificată de creşterea numărului de aeronave scutite de la plata tarifelor, pentru care este pusă dispoziţie infrastructura şi sunt prestate servicii aeroportuare

Regia Autonomă Aeroportul Ştefan cel Mare Suceava s-a adresat Consiliului Judeţean Suceava în vederea prelungirii măsurii acordării de susţinere financiară din bugetul judeţean pentru activităţile de natură neeconomică.  În motivarea cererii, printr-o adresă din 9 martie 2022 Regia invocă numărul şi anvergura activităţilor la care participă, „în contextul efortului naţional de asigurare a unei prezenţe aliate unitare şi echilibrate pe flancul estic şi de consolidare a cooperării militare în regiunea Mării Negre”. De asemenea, cererea este justificată prin creşterea numărului de aeronave scutite de la plata tarifelor, pentru care Aeroportul pune la dispoziţie infrastructura aeroportuară şi prestează servicii specifice. În acest sens, în şedinţa ordinară din această săptămână, membrii deliberativului ar urma să modifice Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 45 din 2019 privind alocarea de transferuri din bugetul propriu al judeţului în vederea finanţării cheltuielilor Regiei Autonome Aeroportul Ştefan cel Mare, chletuieli generate de desfăşurarea activităţilor de natură economică. 


Astfel, contravaloarea serviciilor aeroportuare efectuate de Aeroportul Ştefan cel Mare Suceava către aeronavele scutite conform prevederilor Codului aerian ar urma să fie asigurate prin transfer din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Conform Codului aerian, scutite de la plata tarifelor aeroportuare sunt aeronavele româneşti de stat; aeronavele unui stat membru, care execută zboruri militare; aeronavele care execută zboruri speciale, numai în cazul demnitarilor aflaţi în misiuni oficiale; aeronavele nominalizate prin Programul SAC, înmatriculate militar, cât şi aeronavele care execută zboruri în folosul ONU sau al altor organizaţii la care România este parte. De asemenea, printre altele pot fi exonerate de la plata tarifelor aeronavele care efectuează zboruri de căutare-salvare; aeronavele care efectuează zboruri umanitare autorizate;  aeronavele care sunt nevoite să aterizeze din cauza unor situaţii de forţă majoră, precum şi alte categorii de aeronave, conform tratatelor la care România este semnatară. De precizat este faptul că, de pe 1 aprilie 2019, în condiţiile în care a fost depăşit pragul de 200.000 de pasageri pe durata a două exerciţii financiare consecutive, Regia Autonomă „Aeroportul Ştefan cel Mare” Suceava nu a mai îndeplinit condiţiile pentru încredinţarea serviciului de interes economic general. Drept urmare, cheltuielile unităţii aeroportuare sucevene au fost acoperite din veniturile proprii ale Regiei, dar şi din transferuri din bugetul judeţului destinate finanţării activităţilor de natură neeconomică şi a celor impuse de Ordonanţa Militară nr. 6 din 2020.