12 august 2019


Trei luni vor dura lucrările de introducere a apei şi canalizării în "Europa"
·        "În cazul în care nu se va înregistra contestaţie, se va trece la semnarea contractului şi la execuţia propriu-zisă" a precizat edilul-şef Ion Lungu, sperând că lucrările vor fi gata până la finele lui 2019.  
·        Respectivele reţele vor fi amenajate pe străzile „Viena”, „Berlin” „Madrid” şi „Londra”, deoarece pe strada „Paris” acestea au fost introduse încă din cursul anului trecut
Proiectul de introducerea reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare în cartierul „Europa” de pe Dealul Tătăraşi are un câştigător. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care spune că, din cauza blocării Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, contravaloarea intervenţiilor este asigurată din bugetul local. "Aducerea apei şi canalizării pe restul străzilor, în afară de strada Paris, este prinsă în POIM, cu finanţare europeană, însă  acest proiect de la nivelul Consiliului Judeţean, nu este semnat nici acum. Tocmai de aceea am decis să dăm o şansă tinerilor de acolo, să ducem apa şi canalizarea, pentru că, dacă nu facem acest lucru, nu putem finaliza nici străzile, nici iluminatul public şi nici racordare la energia electrică" a declarat Ion Lungu, şeful executivului local sucevean. În cadrul procedurii au fost depuse două oferte, a Euro Est Group Suceava în asociere cu Topgeosys Suceava şi cea a Euskadi Timişoara, iar în urma evaluărilor făcute de comisia de licitaţie, câştigătoare ieşit cele două firme sucevene. Astfel, lucrările vor costa 1,79 de milioane de lei, adică 89,99% din valoarea de la care a pornit licitaţia, de 1,99 de milioane de lei. Lungu spune că, în cazul în care nu se va înregistra contestaţie din partea firmei descalificate, se va trece la semnarea contractului şi la execuţia propriu-zisă, intervenţiile urmând se desfăşura pe durata a 3 luni. "Dacă nu se depune contestaţie - pentru că sunt două oferte, iar, de regulă, una dintre firmele respinse face acest lucru -, putem semna contractul, să trecem la treabă şi să finalizăm lucrările până la sfârşitul anului. Sunt convins că, dacă vom semna contractul, vom putea face lucrările în acest an" a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că obiectul finanţării îl fac 4 străzi din noul cartier "Europa". În luna mai, în şedinţa extraordinară, Consiliul Local Suceava a aprobat valoarea investiţiei, una de 2,66 de milioane de lei, dintre care 2,23 de milioane de lei sunt lucrări efective, mai puţin proiectarea. Respectivele reţele vor fi amenajate pe străzile „Viena”, „Berlin” „Madrid” şi „Londra”, deoarece pe strada „Paris” acestea au fost introduse încă din cursul anului trecut. De precizat este faptul că în baza unei finanţări nerambursabile aferentă Programului Operaţional Sectorial „Mediu” 2017-2014, în zonă au fost aduse doar magistralele de transport al apei, în timp ce reţelele stradale de conducte făceau obiectul unui proiect distinct al Consiliului Judeţean Suceava, promovat în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, dar al cărui contract de finanţare nu a fost încă semnat. În 2012, pe Dealul Tătăraşi, au primit loturi de câte 300 de metri pătraţi fiecare, 142 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani, care nu au avut vreodată sau nu deţineau la acel moment o locuinţă ori un teren proprietate personală „pretabil” la ridicarea unei case.