20 august 2019


La Gala AMR,
Suceava vrea să-şi adjudece premiul de excelenţă pentru transport electric
·        "Eu cred că avem şanse să câştigăm" susţine Ion Lungu, edilul-şef sucevean, menţionând că prima infrastructură electrică a fost materializată în această parte a ţării, înaintea municipiului Cluj
·        Eligibil ar fi şi proiectul de modernizarea a salubrităţii menajere, cu cele 100 de platforme cu câte 4 euro-containere subterane şi a 100 de platforme cu containere semi-îngropate
Primăria Suceava va intra, şi în acest an, în competiţia privind premiile de excelenţă acordate la Gala Asociaţiei Municipiilor de România (AMR), primarul Ion Lungu precizând că eligibile şi relevante pentru municipiul reşedinţă de judeţ ar putea fi 3 proiecte. "Vom merge cu proiectele de transport electric, salubritate, respectiv turism şi cultură. Şanse avem cu transportul electric, unde ne batem cu Cluj, însă, totuşi, noi am fost primii care au avut o infrastructură de transport electric. Până atunci, este posibil să ajungă cele 15 autobuze electrice pentru care MDRAP a organizat licitaţie, iar eu cred că avem şanse să câştigăm" susţine edilul-şef sucevean.        
Suceava deja a semnat contractul de finanţare pentru Proiectul "Sistem integrat de transport public ecologic in municipiul  Suceava". Valoarea totală a  acestuia este de 116,189 de milioane de euro, echivalentul a circa 25 milioane de euro, incluzând achiziţionarea a 40 de autobuze electrice, amenajarea unei autobaze, reabilitarea-modernizarea staţiilor de îmbarcare-debarcare a călătorilor şi înfiinţarea unui centru de supraveghere video. Tot, pe această linie, implementat a fost Proiectul Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde” cu un buget total de 2,77 de milioane de franci elveţieni, grantul elveţian însumând aproximativ 2 milioane de franci elveţieni. Achiziţionate au fost 11 autoturisme electrice, 12 furgonete electrice, o auto-măturătoare electrică, o auto-cisternă electrică, cât şi 10 biciclete electrice. Totodată, în cadrul proiectului din urmă  amenajate au fost 14 staţii de încărcare standard, 14 staţii de încărcare rapidă, 56 de locuri de parcare pentru vehicule electrice şi un dispecerat.  Din economii, Suceava a fost dotată cu 5 autobuze electrice de capacitate mică.
În al doilea rând, Suceava se poate înscrie în curs premiilor de excelenţă AMR şi cu sistemul nou de gestionare a deşeurilor, cu containere îngropate şi semi-îngropate, iar potrivit primarului Lungu, la începutul lunii septembrie, la recepţionarea primelor 100 de platforme, în Suceava ar urma să fie prezent şi ambasadorul Finlandei în Bucureşti, respectivele dotări fiind produse şi livrate de o firma finlandeză Molok. "Arată bine ca mobilier urban, se lucrează la amenajările verticale împrejurul acestora, montarea de alei de acces, în aşa fel încât să nu fie noroi, Sper ca, în cele din urmă, să avem o metodă modernă de gestionare a deşeurilor, iar cetăţenii să fie mulţumiţi" a subliniat primarul Ion Lungu, adăugând că şi în acest domeniu, există şanse ca municipiul Suceava să-şi adjudece un premiu.  Diasil Service și Ritmic Com Suceava, firmele care au preluat serviciul de salubritate menajeră pentru o perioadă de 12 ani, s-au angajat, printre altele, la  amenajarea a 30 de puncte de colectare a deşeurilor reciclabile, fiecare dotat cu pubele pentru hârtie, mase plastice, sticlă şi metale, a 100 de platforme subterane cu câte 4 euro-containere şi a 100 de platforme cu containere semi-îngropate.
 În 2017, la Gala AMR, Suceava a luat premiul pentru "Excelenţă în educaţie", iar în 2018 reşedinţa de judeţ a fost premiată pentru "Excelenţă în iluminatul public".