06 august 2019

În judeţul Suceava,
Inventarul pe 2018 al poluanţilor din atmosferă, neterminat din cauza unei aplicaţii informatice nefuncţionale  
·        Deschisă pe 20 martie 2019, aplicaţia „Inventare locale de emisii” "a funcţionat defectuos, cu multe întreruperi", introducerea factorilor de emisie nefiind posibilă.
·        "Am înţeles că este o problemă strict tehnică, în curs de remediere, şi care nu depinde de noi" a declarat Maria Mădălina Nistor, directorul executiv al APM, menţionând că etapa de competenţă judeţeană a fost dusă la capăt.
În judeţul Suceava, inventarul pe anul 2018 al emisiilor de poluanţi în atmosferă nu este gata nici la această dată.  Inventarul cu pricina trebuia încheiat până la termenul limită de 31 mai 2019, conform cerinţelor Ordinului Ministerului Mediului nr. 3299 din 2012, utilizând aplicaţia naţională Sistemul Informatic de Mediu (SIM) - „Inventare locale de emisii”. "Aplicaţia respectivă, pe anul 2018, a fost deschisă abia din data de 20 martie 2019 şi a funcţionat defectuos, cu multe întreruperi, până acum fiind posibilă doar colectarea şi validarea datelor de la titulari" se arată într-o informare a Agenţiei de Protecţia Mediului Suceava, în care se menţionează că, "la momentul actual, secţiunea de introducere a factorilor de emisie în aplicaţie este nefuncțională". Conform sursei citate, operatorii economici, autorităţile publice locale, precum şi alţi operatori au completat chestionarele din aplicaţie, etapa cuprinzând inclusiv verificarea acestora de către APM Suceava. "Am înţeles că este o problemă strict tehnică, în curs de remediere, şi care nu depinde de noi, ci de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Ceea ce ţine de noi, respectiv întocmirea chestionarelor a fost finalizată, urmând validarea naţională a acestora" a declarat Anca Ionce, specialist  al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. De precizat este faptul că un obiectiv major în domeniul politicilor de mediu îl reprezintă dezvoltarea şi optimizarea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA). În vederea atingerii acestuia, conform cerinţelor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, impusă a fost elaborarea şi publicarea Raportului privind calitatea aerului înconjurător în judeţul Suceava pe anul 2018. Raportul a fost realizată în termen, respectiv până pe data de 4 martie 2019, însă, aşa cum am precizat, aplicaţia SIM nu este funcţională nici în prezent.