06 august 2019

În primele 6 luni,
Judeţul Suceava este pe locul al treilea în ţară la ocuparea forţei de muncă, cu 8.522 de persoane angajate
·        Pe prima poziţie se află municipiul Bucureşti, cu 10.386 de persoane, pe cea de a doua situându-se judeţul Timiş, cu 9.205 de persoane ocupate.
·        AJOFM Suceava are un program de ocupare de 15.410 persoane, în primul semestru acesta fiind depăşit de 5,53 de puncte procentuale.
Judeţul Suceava se remarcă cu rezultate bune în aplicarea măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă. Cel puţin aşa relevă un studiu al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit căruia Suceava şi-a depăşit indicatorii din programul de ocupare asumat pentru cele 6 luni trecute ale anului 2019. Astfel, în perioada amintită, numărul peroanelor ocupate a fost de 8.522 de persoane, dintre care 7.482 pe durată nedeterminată, iar 1.040 pe durată determinată, toate făcând obiectul serviciilor de mediere. De menşionat este că 139 de persoane au fost ocupate mulţumită absolvirii cursurilor de formare profesională, iar 151 sunt persoane care, în baza prevederilor privind completarea veniturilor şomerilor, s-au angajat înaintea expirării indemnizaţiei de şomaj. Încă 207 de şomeri neindemnizaţi s-au angajat şi au beneficiat de primă de activare, în timp ce 343 au fost încadraţi prin acordarea de subvenţii firmelor care angajează şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau unici susţinători au familiei monoparentale (5 fiind din această din urmă categorie). Pe de altă parte, 99 de beneficiari ai măsurilor active sunt tinerii din categoria NEETs, angajatorii în cauză beneficiind de subvenţii din bugetul asigurărilor de şomaj, de facilităţi financiare bucurându-se şi agenţii economici care au încadrat pe cele 5 persoane care mai aveau doar 5 ani până la ieşirea la pensie. Prin aplicarea măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă, 10 persoane s-au ales cu prime pentru încadrarea la o distanţă mai mare de 15 km faţă de localitatea de domiciliu sau de cea de reşedinţă; două persoane au avut parte de câte o primă de instalare în cazul angajării, cu schimbare de domiciliu, la o distanţă mai mare de 50 km, iar 14 suceveni au beneficiat de prime de relocare. De asemenea, de la bugetul de asigurărilor sociale s-au acordat subvenţii firmelor care au angajat 99 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, alţi 3 absolvenţi bucurându-se de prime de inserţie. Totodată, pentru încadrarea a 3 persoane cu handicap, angajatorii respectivi au fost beneficiarii unor prime din bugetul asigurărilor de şomaj. Conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), pentru întregul an 2019, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava are un program de ocupare de 15.410 persoane, în primele 6 luni acesta fiind realizat în proporţie de 55,30%, adică cu o depăşire de 5,53 puncte procentuale. Cu 8.522 de persoane, judeţul Suceava este pe locul al treilea în ţară la programul naţional de ocupare, pe prima poziţie fiind municipiul Bucureşti, cu 10.386 de persoane,iar  pe cea de a doua situându-se judeţul Timiş, cu 9.205 de persoane ocupate. În top, Suceava este urmat de judeţele Neamţ, cu 7.094 de persoane ocupate, Iaşi-5.864 şi Dolj-5.518.