12 august 2019

Ploile zădărnicind tratamentele
Recoltă şiştavă la grâu, pe fondul atacului bolilor şi al uscării forţate  
·        Producătorii care au aplicat tratamente multiple au reuşit să strângă şi peste 6.000 kg la hectar, înspre deosebire de alţi agricultorii care au adunat doar câte 3.000 kg pe hectar, însă din soiuri străine, sensibile
·        "Cu toate acestea, o să fie pâine de calitate, deoarece avem grâu bun şi în judeţul Suceava, pe lângă cel adus din sudul ţării, unde recolta este una superioară calitativ" susţine Haralampie Duţu, şeful Direcţiei Agricole
În judeţul Suceava, campania de recoltare  a cerealelor intră pe ultima turnată, Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava subliniind că, în împrejurări uşor atipice, recolta din 2019 este una care a avut de suferit în comparaţie cu cea din anii anteriori. De vină ar fi ploile care au îngreunat aplicarea tratamentele, bolile foliare proliferând şi provocând uscarea forţată a plantelor. "Majoritatea culturilor au fost afectate de condiţiile meteorologice pe care le-am avut în ultima perioadă, mai exact de ploile abundente. S-au instalat bolile, şi cu toate tratamentele făcute, chiar şi repetate, nu s-a reuşit recoltarea unui grâu cu calităţi de panificaţie la nivelul cerinţelor" arată şeful DAJ. Există, însă, şi excepţii, iar îmbucurător este faptul că rezultate superioare s-a obţinut în cazul unui soi de grâu autohton, dar, din păcate, cultivat pe suprafeţe mai puţin întinse. Cei mai mulţi dintre cultivatorii mari suceveni au preferat soiurile străine de grâu, recunoscute pentru producţiile mari la hectar, însă acestea au reacţionat "foarte dur" la condiţiile la meteorologice înregistrate pe parcursul anului agricol. În consecinţă, procentajul recoltei şiştave este unul ridicat, bolile foliare instalate, implicit uscarea timpurie, nepermiţând "umplerea normală" a boabelor în spic.  Cu toate acestea, ca o compensaţie, producătorii care aplicat tratamente multiple au reuşit să strângă şi peste 6.000 kg la hectar, înspre deosebire de agricultorii care au adunat doar câte 3.000 kg pe hectar, chiar dintre mari cultivatori, dar cu soiuri străine, sensibile şi neadaptabile. "În ciuda celor cu care ne-am confruntat, ne apropiem de producţia medie a anului trecut. Mai avem de recoltat, chiar suprafeţe nu prea mari, în mod deosebit orzoaică de primăvară, ovăz şi, nu în cele din urmă, grâu şi secară, deoarece, în unele zone, nu s-a putut intra în teren din cauza ploilor" evidenţiază şeful Direcţiei Agricole. După campania de recoltare din vara lui 2018, producţia medie la grâu a fost de 4.009 kg la hectar, iar acum, înainte de ieşire combinelor din lanuri, media obţinută tinde înspre 4.000 kg la hectar. "Majoritatea producătorilor au predat grâul cu o masă hectolitrică  scăzută. Cu toate acestea o să avem pâine de calitate, deoarece există grâu bun şi în judeţul Suceava, pe lângă cel adus din sudul ţării, unde recolta este una superioară calitativ" a punctat Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. În judeţul Suceava au fost semănate 21.871 de hectare de grâu, 1.600 de hectare de orz toamnă, 600 de hectare de orzoaică de toamnă, 2.679 de hectare de orzoaică de primăvară, 261 de hectare de mazăre boabe, 1.886 de hectare de rapiţă, 2.000 de hectare de secară, 2.500 de hectare de triticale şi 8.557 de hectare de ovăz.