29 iunie 2009


Sucevenii, în pericol de a nu avea apă caldă şi încălzire la iarnă
· Datoriile municipalităţii către firma de producere a agentului termic depăşesc 50 de milioane de lei, iar Termica este în imposibilitatea de a se aproviziona cu combustibil
Consiliul Local s-a oprit ieri, în şedinţă ordinară, asupra proiectului de hotărâre privind reglementarea situaţiei juridice a unor active aflate în patrimoniul producătorului, furnizorului şi distribuitorului de agent termic, Termica. După dezbateri, deliberativul a mandatat reprezentanţii Consiliului Local în Adunarea Generală a Acţionarilor(AGA) de la societatea de termoficare să ia, în plenul acestei ultime structuri, o decizie de stingere a datoriei Primăriei la plata subvenţiei la energia termică cu contravaloarea terenului de sub Termica şi aparţinând administraţiei locale. Primarul Ion Lungu a pus în vederea că lămurirea situaţiei patrimoniului este obligatorie, astfel încât funcţionarea Termica în sezonul rece 2009-2010 să nu fie afectată. La începutul anului acesta, datoriile municipalităţii către firma de producere a agentului termic-reprezentând subvenţii la diferenţa de preţ la gigacalorie- depăşeau 50 de milioane de lei. Din cauza debitului, creditul revolving de aceeaşi valoare, din emisiunea de obligaţiuni municipale, a fost blocat, deblocarea urmând a se face odată cu achitarea unei părţi a datoriei amintite. Din creditul de 50 de milioane de lei, 17 milioane lei erau destinate Termica, în circumstanţele suspendării acestuia firma de termificare văzându-se în imposibilitatea aprovizionării cu combustibilul necesar în iarna ce vine. „Suntem obligaţi să luăm măsuri, să facem aceste reglementări patrimoniale, să ne putem aproviziona cu combustibil, pentru ca Termica să poată funcţiona, pe actuala structură, şi în iarna 2009-2010”, relevă edilul şef.
· Preluarea patrimoniului Termoelectrica nu a afectat dreptul de proprietatea al municipiului asupra terenurilor aferente CET
Până la procedurile ulterioare referitoare la stingerea datoriilor, consilierii locali au trebuit, însă, să adopte o primă hotărâre prin care să constate că la data înfiinţării Termica, în 2002, municipiul Suceava, în calitate de acţionar unic nu a adus ca aport în natură dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 155,4 hectare. Reamintim că, după constituire, Termica a efectuat numeroase demersuri administrative şi judiciare, pretinzându-se titulara dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor, şi încercând să înscrie acest drept în cartea funciară. Demersul a fost respins de Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava şi, mai apoi, în mod irevocabil, de instanţele de judecată. Organele judecătoreşti au reţinut faptul că simpla înscriere a imobilelor în bilanţurile contabile nu poate însemna constituire a dreptului de proprietate asupra acestora. „Sunt hotărâri ale instanţei definitive şi irevocabile, în care se spune că Termica nu a avut niciodată în proprietate aceste terenuri. În forma fizică, ele au fost proprietatea municipiului Suceava şi au părut în contabilitatea de la Termica doar în baza protocolului de predare–primire semnat cu Termoelectrica”, spus primarul Lungu.
·
Neregulile de la constituirea Termica ar putea duce la desfiinţarea operatorului sucevean de termoficare
Alesul PSD, Ovidiu Donţu a cerut realizarea unui raport de expertiză asupra valorii terenului, exprimându-şi, în acelaşi timp, părerea că deliberativul este nu tocmai corect chemat să se pronunţe „asupra unei situaţii de fapt anului 2002”. Social-democratul a mai adus în atenţia plenului că, evidenţierea unei nereguli la constituirea societăţii Termica, ar putea atrage dificultăţi de altă natură. „Legea societăţilor comerciale prevede un termen de 9 luni în care noi am putea să identificăm şi să facem completarea unei neregularităţi. După acest termen, care nu s-a respectat, sancţiunea este nulitatea societăţii”, a spus Ovidiu Donţu, adăugând că o asemenea variantă ar duce la oprirea furnizării agentului termic către populaţie. Corneliu Vornicu, ales PNL, a remarcat, în calitate de fost angajat al societăţii de termificare şi specialist în domeniu, că Suceava riscă să rămână fără apă caldă şi căldură, precum Cîmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi. „Dacă nu luăm rapid o hotărâre, iarna care vine s-ar putea să lase efectiv oraşul fără energia termică necesară încălzirii consumatorilor casnici”, a subliniat dl. Vornicu. La vot, 19 consilieri s-au pronunţat în sensul reglementării situaţiei patrimoniale, iar unul împotriva proiectului. De la şedinţă au absentat 3 aleşi, aflaţi în concediu de odihnă. Pentru stabilirea modalităţii efective de compensare a debitului Primăriei, reprezentând subvenţiile la energie termică, cu contravaloarea terenului cedat Termica, Consiliul Local se întâlni în şedinţă extraordinară pe 16 iulie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu