Odată cu apropierea Sărbătorilor
Comandament de iarnă pentru protecţia consumatorilor
- Verificate sunt legalitatea funcţionării, dar şi calitatea
serviciilor prestate de unităţile de alimentaţie publică
În perioada 8-19 decembrie este activat „Comandamentul de iarnă Bucovina”,
anunţă Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, care a
demarat acţiunile de verificare a activităţii operatorilor economici din
domeniul HORECA. Conform instituţiei sucevene, în acest interval controlate sunt calitatea alimentelor,
preparatelor culinare şi a băuturilor comercializate, precum şi existenţa
documentelor de provenienţă a acestora. Supuse verificării directe vor fi
caracteristicile organoleptice ale alimentelor, respectiv ale mâncării
preparate scoase la comercializare;
starea ambalajelor; încadrarea în cantitatea netă; respectarea datei limită de consum pentru
alimentele preambalate, cât şi pentru materiile prime utilizate şi, nu în
ultimul rând, conformitatea reţetelor de fabricaţie. Pe linia calităţii
serviciilor prestate de unităţile de alimentaţie publică, în atenţia
comisarilor pentru protecţia consumatorilor stau dotarea bucătăriilor şi teraselor
care „servesc preparate şi băuturi”. În bucătării urmărite sunt compartimentarea
şi dotarea; starea vaselor, ustensilelor şi a veselei de servire, dar şi existenţa
cântarelor verificate metrologic. De asemenea, obligatorii sunt lista meniu,
declaraţiile nutriţionale pentru sortimentele comercializate şi informaţii referitoare
la prezenţa substanţelor care pot cauza alergii sau intoleranţă alimentară.
Totodată, consumatorii trebuie informaţi inclusiv despre folosirea produselor alimentare
congelate. În ceea ce priveşte legalitatea funcţionării unităţilor, Comisariatul
Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava va verifica existenţa
registrului unic de control, un element important fiind şi afişarea numărului
de telefonului consumatorilor.