Inspectorii sanitari
veterinari suceveni intensifică verificările specifice Sărbătorilor de iarnă
- Consumatorii pot sesiza aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, „când în mod tradiţional consumul creşte”, precum şi pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava impune anumite măsuri specifice şi intensifică acţiunile de verificare a condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al DSVSA, informează că se vor face controale oficiale în pieţe agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare, dar şi în carmangerii, măcelarii, pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante, pensiuni, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie, laboratoare de patiserie, cafenele, hypermarketuri, supermarketuri, magazine şi depozite alimentare. Totodată, la nivelul DSVSA şi al circumscripţiilor sanitare veterinare, în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarna 2025 se va asigura permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare, cât şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea trichinella în carnea de porc. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava recomandă ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de porc şi alte alimente de origine animală să aibă loc numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.