Pe fondul evoluţiei PPA
Inspectorii sanitari veterinari
supraveghează piaţa cărnii de porc
- Vizate este traseul de la exploataţiile de porcine către abatoarele autorizate, inclusiv cel al cărnii şi produselor destinate consumului propriu
Ţinând cont de situaţia
epidemiologică, sub raportul evoluţiei unor focare de pestă porcină africană
(PPA) pe teritoriul României, în scopul prevenirii
propagării acestei boli, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava monitorizează circulaţia suinelor vii destinate
sacrificării, cât şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc. Aşa
informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al DSVSA, subliniind
că inspectorii sanitari veterinari, în colaborare cu reprezentanţii
Inspectoratului de Poliţie Judeţean, verifică mijloacele de transportare a
porcinelor vii, dar şi trasabilitatea animalelor provenite din fermele situate în
zone de restricţie. Totodată, controlate sunt mijloacele auto proprietate
personală, care transportă suine vii din gospodăriile populaţiei, precum şi
carne proaspătă de porc, carne tocată, carne preparată şi produse din carne de
porc destinate consumului propriu. Directorul executiv dr. Mihai Sorin
Voloşeniuc, mai subliniază că inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor Suceava procedează la verificarea modului de
respectare a legislaţiei Uniunii Europene şi implementare a măsurilor de
atenuare a riscurilor evoluţiei pestei porcine africană, inclusiv la nivelul
unităţilor de industrie alimentară din sectorul cărnii. Reamintim că, la
mijlocul lunii trecute, în urma analizei
în laboratorul DSVSA, prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată
în satul Sfântu Ilie din comuna Şcheia, la o scroafă dintr-o gospodărie a populaţiei.
