08 decembrie 2025

 

Pe fondul evoluţiei PPA

Inspectorii sanitari veterinari supraveghează piaţa cărnii de porc

  • Vizate este traseul de la exploataţiile de porcine către abatoarele autorizate, inclusiv cel al cărnii şi produselor destinate consumului propriu

Ţinând cont de situaţia epidemiologică, sub raportul evoluţiei unor focare de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul României, în  scopul prevenirii propagării acestei boli, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava monitorizează circulaţia suinelor vii destinate sacrificării, cât şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc. Aşa informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al DSVSA, subliniind că inspectorii sanitari veterinari, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, verifică mijloacele de transportare a porcinelor vii,  dar şi trasabilitatea  animalelor provenite din fermele situate în zone de restricţie. Totodată, controlate sunt mijloacele auto proprietate personală, care transportă suine vii din gospodăriile populaţiei, precum şi carne proaspătă de porc, carne tocată, carne preparată şi produse din carne de porc destinate consumului propriu. Directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, mai subliniază că inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava procedează la verificarea modului de respectare a legislaţiei Uniunii Europene şi implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor evoluţiei pestei porcine africană, inclusiv la nivelul unităţilor de industrie alimentară din sectorul cărnii. Reamintim că, la mijlocul lunii trecute,  în urma analizei în laboratorul DSVSA, prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată în satul Sfântu Ilie din comuna Şcheia, la o scroafă dintr-o  gospodărie a populaţiei.