16 aprilie 2025

 Iod peste limitele admise în sarea destinată consumului uman

> În timpul verificărilor la unităţi cu profil alimentar, inspectorii DSP au mai depistat lipsa monitorizării calității apei folosite la prepararea hranei, neasigurarea curățeniei cât și a dezinfecției în zonele de alimentaţie

Serviciul „Control Sănătate Publică” al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a desfăşurat 1.828 controale la „obiectivele cu profil alimentar”. Instituţia suceveană face cunoscut că, în 2024, 83 de acţiuni de inspecţie şi control au vizat pe producătorii şi ambalatorii din domeniu, 20 pe distribuitori şi transportatori, iar 1.037 pe retaileri.  Alte 633 controale au fost organizate în sectorul serviciilor cu specific şi încă 55 la producătorii primari, adică la cei „care vând direct consumatorului final”. Printre neconformitățile depistate de către inspectorii DSP se numără, în  principal, neasigurarea curățeniei și a dezinfecției în zonele de alimentaţie. De asemenea, cu prilejul verificărilor s-a constat că personalul nu participase la cursul de noțiuni fundamentale de igienă şi nici nu se prezentase la examinările medicale obligatorii. Totodată, temperatura din spațiile frigorifice nu era controlată şi înregistrată, iar regulile de igienă individuală nu erau respectate pe toată durata programului de lucru. Între altele, controlorii DSP aveau să scoată la iveală lipsa monitorizării calității apei folosite la prepararea produselor alimentare, cât şi comercializarea sării destinate consumului uman, cu un conținut de iod în afara limitelor stabilite. „Acţiunile de inspecţie şi control efectuate au fost completate cu altele de îndrumare şi consultanţă, cu tematică axată pe specificul activităţii desfăşurate în obiectivul controlat” transmite Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Ca urmare a încălcării prevederilor legale privind condiţiile igienico-sanitare, inspectorii DSP au dat 80 de sancțiuni contravenționale,  respectiv 4 avertismente și 76 de amenzi însumând 170.200 de lei.