Iod peste limitele admise în sarea
destinată consumului uman
> În timpul verificărilor la
unităţi cu profil alimentar, inspectorii DSP au mai depistat lipsa
monitorizării calității apei folosite la prepararea hranei, neasigurarea curățeniei
cât și a dezinfecției în zonele de alimentaţie

Serviciul „Control Sănătate Publică” al Direcţiei de Sănătate Publică
Suceava a desfăşurat 1.828 controale la „obiectivele cu profil alimentar”. Instituţia
suceveană face cunoscut că, în 2024, 83 de acţiuni de inspecţie şi control au
vizat pe producătorii şi ambalatorii din domeniu, 20 pe distribuitori şi
transportatori, iar 1.037 pe retaileri. Alte
633 controale au fost organizate în sectorul serviciilor cu specific şi încă 55
la producătorii primari, adică la cei „care vând direct consumatorului final”. Printre
neconformitățile depistate de către inspectorii DSP se numără, în principal, neasigurarea curățeniei și a
dezinfecției în zonele de alimentaţie. De asemenea, cu prilejul verificărilor
s-a constat că personalul nu participase la cursul de noțiuni fundamentale de
igienă şi nici nu se prezentase la examinările medicale obligatorii. Totodată, temperatura
din spațiile frigorifice nu era controlată şi înregistrată, iar regulile de igienă
individuală nu erau respectate pe toată durata programului de lucru. Între
altele, controlorii DSP aveau să scoată la iveală lipsa monitorizării calității
apei folosite la prepararea produselor alimentare, cât şi comercializarea sării
destinate consumului uman, cu un conținut de iod în afara limitelor stabilite. „Acţiunile
de inspecţie şi control efectuate au fost completate cu altele de îndrumare şi
consultanţă, cu tematică axată pe specificul activităţii desfăşurate în
obiectivul controlat” transmite Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Ca urmare
a încălcării prevederilor legale privind condiţiile igienico-sanitare,
inspectorii DSP au dat 80 de sancțiuni contravenționale, respectiv 4 avertismente și 76 de amenzi
însumând 170.200 de lei.