03 aprilie 2025

În prejma Sărbătorile pascale

În judeţul Suceava se vor sacrifica până în 30.000 de miei care vor ajunge în supermarketurile din ţară


> La cererea crescătorilor, care îndeplinesc cerinţele sanitare veterinare, mieii vor putea fi tăiaţi şi în fermă, în prezenţa compărătorului

> Deocamdată, din cauza bolilor care „macină” Europa şi România, preţurile în viu, la poarta fermei, tind să fie sub cele din anul trecut  

Şi în anul acesta, se acordă derogări pentru crescătorii de ovine care doresc să sacrifice, sub control sanitar veterinar, miei în cadrul fermei, însă cu condiţia existenţei minimului de dotări prevăzute de legislaţie, informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Suceava, în contextul ameninţării pe care o reprezintă pesta micilor rumegătoare şi febra aftoasă. „Aşteptăm pe toţi crescătorii interesaţi să depună, pentru început, o cerere la DSVSA. Ulterior, un consilier din cadrul Serviciului de igienă şi sănătate animală se va deplasa la faţa locului, unde va evalua dotările existente, astfel încât mieii să poată fi sacrificaţi, după cum alege cumpărătorul” subliniază şeful DSVSA. Pentru sacrificare, fermierul trebuie să pregătească o cameră seaparată, cu pardoseală şi pereţi lavabili, inclusiv cu sursă de apă curentă. După ce animalul este sacrificat, acesta va fi verificat sanitar veterinar şi marcat de către medicul veterinar, iar carcasa proaspătă va putea fi ridicată de consumatorul final.  
„Este acest lanţ scurt pe care îl încurajăm şi noi şi Uniunea Europeană. Cu cât lanţul de aprovizionare este mai scurt, cu atât calitatea este mai bună. Sper ca mieii să fie achiziţionaţi direct de la crescători, de evitat fiind cumpărarea din portbagaje de maşini sau din locuri neautorizate. 
Dacă, totuşi, aste asumat acest risc, pentru stabilirea certă a identităţii de rasă, cumpărătorul trebuie să fie atent la prezenţa lânii şi copitei la unul dintre picioarele animalului” a explicat directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, menţionând, de asemenea, că de urmărit sunt inclusiv aspectul normal al cărnii, cât şi mirosul specific, nealterat, al acesteia. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc apreciază că, de Sărbătorile pascale, în abatoarele specializate din judeţul Suceava se vor sacrifica până în 30.000 de miei, aceştia fiind livraţi, sub formă de carcasă, de sferturi, respectiv de „piese”, în măcelăriile şi reţeaua de supermarketuri din întreaga ţară. Pe de altă parte, fermierii nu au mare motiv de satisfacţie, preţurile având tendinţa de a fi mai mici decât cele din anul trecut. Astfel,  dacă în 2024, la poarta fermei, un kilogram în viu ajungea şi la 23 de lei, acum a scăzut sub 20 de lei kg. Cauza ar consta în „maladiile care macină Europa, nu numai România”, acestea determinând interzicerea exporturilor şi blocarea pieţelor.