În prejma Sărbătorile pascale
În judeţul Suceava se vor
sacrifica până în 30.000 de miei care vor ajunge în supermarketurile din ţară
> La cererea crescătorilor, care
îndeplinesc cerinţele sanitare veterinare, mieii vor putea fi tăiaţi şi în fermă,
în prezenţa compărătorului
> Deocamdată, din cauza
bolilor care „macină” Europa şi România, preţurile în viu, la poarta fermei,
tind să fie sub cele din anul trecut
Dacă, totuşi, aste asumat acest risc, pentru
stabilirea certă a identităţii de rasă, cumpărătorul trebuie să fie atent la prezenţa
lânii şi copitei la unul dintre picioarele animalului” a explicat directorul
executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava, menţionând, de asemenea, că de urmărit sunt inclusiv aspectul normal
al cărnii, cât şi mirosul specific, nealterat, al acesteia. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc
apreciază că, de Sărbătorile pascale, în abatoarele specializate din judeţul
Suceava se vor sacrifica până în 30.000 de miei, aceştia fiind livraţi, sub
formă de carcasă, de sferturi, respectiv de „piese”, în măcelăriile şi reţeaua
de supermarketuri din întreaga ţară. Pe de altă parte, fermierii nu au mare
motiv de satisfacţie, preţurile având tendinţa de a fi mai mici decât cele din
anul trecut. Astfel, dacă în 2024, la
poarta fermei, un kilogram în viu ajungea şi la 23 de lei, acum a scăzut sub 20
de lei kg. Cauza ar consta în „maladiile care macină Europa, nu numai România”,
acestea determinând interzicerea exporturilor şi blocarea pieţelor.