08 aprilie 2025

Începând de astăzi 

Centre temporare de sacrificare a mieilor

> Funcționarea acestora este permisă în perioada 9-19 aprilie, între orele 07.00 şi 17.00

> Carnea poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare

Sacrificarea mieilor se va face doar în abatoare autorizate sau în centre amenajate temporar, respectate fiind normele de igienă și bunăstare animală, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor Suceava. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transportul mieilor va fi verificat de către inspectorii DSVSA, împreună cu reprezentanții Poliției, astfel încât să fie asigurată respectarea condițiilor sanitar-veterinare. Potrivit DSVSA, în zonele afectate de restricții sanitare, din cauza pestei porcine africane  sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor „vor fi supuse unor analize de risc suplimentare”. Important de menţionat este că funcționarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor   este permisă doar în perioada 9-19 aprilie 2025, între orele 07.00-17.00. „Carnea obținută în spațiile temporare de sacrificare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare” transmite DSVSA. Potrivit responsabililor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, carnea de miel poate fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și „cu marcarea corespunzătoare”. Marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA. Totodată, se atrage atenţia că, la transportul și depozitarea cărnii, „trebuie respectate normele sanitare veterinare privind igiena și temperatura adecvată”.