Începând de astăzi
Centre temporare de sacrificare a
mieilor
> Funcționarea acestora este permisă
în perioada 9-19 aprilie, între orele 07.00 şi 17.00
> Carnea poate fi vândută doar direct
consumatorilor, nu și altor unități alimentare

Sacrificarea
mieilor se va face doar în abatoare autorizate sau în centre amenajate
temporar, respectate fiind normele de igienă și bunăstare animală, informează
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor Suceava. Potrivit
unui comunicat de presă al instituţiei, transportul mieilor va fi verificat de
către inspectorii DSVSA, împreună cu reprezentanții Poliției, astfel încât să
fie asigurată respectarea condițiilor sanitar-veterinare. Potrivit DSVSA, în
zonele afectate de restricții sanitare, din cauza pestei porcine africane sau a scrapiei, transportul și sacrificarea
mieilor „vor fi supuse unor analize de risc suplimentare”. Important de menţionat
este că funcționarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor este
permisă doar în perioada 9-19 aprilie 2025, între orele 07.00-17.00. „Carnea obținută
în spațiile temporare de sacrificare poate fi vândută doar direct
consumatorilor, nu și altor unități alimentare” transmite DSVSA. Potrivit
responsabililor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava, carnea de miel poate fi comercializată doar cu certificat
sanitar-veterinar și „cu marcarea corespunzătoare”. Marcarea cărnii obținute în
centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând
indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA. Totodată, se atrage
atenţia că, la transportul și depozitarea cărnii, „trebuie respectate normele
sanitare veterinare privind igiena și temperatura adecvată”.