14 aprilie 2025

 Atenţie la cumpărarea ouălor, brânzei şi cozonacilor de Paşte 

> Ouăle nu trebuie să aibă coaja crăpată, brânzeturile vor fi expuse în spații protejate, iar cozonacii şi prăjiturile vor fi  ambalate corespunzător

Comercializarea ouălor va avea loc doar în unități autorizate, de către producători înregistrați sanitar-veterinar, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. De asemenea, transportul se va face în mijloace auto autorizate, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare. Ouăle trebuie marcate și supuse examenului ovoscopic, cele cu coaja crăpată sau deteriorată  fiind retrase de la vânzare și dirijate spre neutralizare. Laptele va proveni doar de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate sanitar-veterinar, iar brânzeturile vor fi  expuse la vânzare numai în spații igienizate, protejate împotriva contaminării. Etichetele vor conţine informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție, iar ambalajele vor fi igienizate corespunzător. Alte produse tradiționale, respectiv cozonacii, prăjiturile, cât şi legumele de sezon se vor comercializa ambalate corespunzător și sub supraveghere sanitar-veterinară.  În cazul peștelui și produselor din pescuit, desfacerea este permisă doar în unități înregistrate, asigurându-se temperaturile adecvate și etichetarea corespunzătoare. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava recomandă cumpărătorilor să verifice dacă  acestea sunt corespunzătoare din punct de vedere organoleptic și dacă prezintă paraziți vizibili.