22 decembrie 2022



 Cele cinzeci de realizări ale primarului Ion Lungu 

> „A fost un an bun, cu multe realizări, un an al dezvoltării, un an al investiţiilor” relevă şeful municipalităţii

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava şi-a prezentat, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii din anul 2022, apreciind că acesta conţine nu mai puţin de 50 de jaloane atinse. „Mi-aş permite să spun că anul 2022 a fost un an bun la Primăria municipiului Suceava, unul cu multe realizări, un an al dezvoltării, un an al investiţiilor. Avem 50 de realizări pe care le trec în revistă” arată şeful municipalităţii. Astfel, Lungu a început cu selectarea municipiului Suceava între primele 100 de oraşe inteligente şi neutru climatic până în anul 2030; semnarea contractului de finanţare a 50 de autobuze electrice pentru Zona Urbană Funcţională; documentaţia în curs pentru realizarea parcului fotovoltaic de 30,5 de hectare; organizarea şantierului pentru sala polivalentă cu 5.000 de locuri; darea în folosinţă a Centrului multifuncţional din Iţcani; inaugurarea Pieţei Mici modernizate; finalizarea noii grădiniţe din zona centrală; aducerea a 11 autobuze electrice de la firma poloneză Solaris; încheierea lucrărilor de la ştrandul modernizat din Iţcani; finalizarea lucrărilor de încălzire a primului corp din Bazar; ducerea la capăt a lucrărilor de la Grădiniţa modernă de pe lângă Colegiul Mihai Eminescu; aprobarea temei de proiectare şi desemnarea câştigătorului pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice a Parcului Şipote; lucrul în desfăşurare la tema de proiectare pentru zona de agrement Parcul Zamca; realizarea în curs a documentaţiei pentru reabilitarea Curţii Domneşti; demersurile pentru construirea creşei mari de pe Dealul Mănăstirii;  execuţia în desfăşurare la grădiniţa din Iţcani şi demararea proiectului cu finanţare europeană pentru corpul de clădire şi sălile de casă de la Colegiul Naţional Petru Rareş Printre cele mai importante de obiective duse la îndeplinire, primarul Lungu evidenţiază aprobarea construirii unei creşe noi în zona Tătăraşi; semnarea contractului pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi a Blocului Lamă din Areni; semnarea contractului pentru reabilitarea clădirilor din zona centrală a urbei; aprobarea contractului de reabilitare a iluminatului public pe 20 de străzi; semnarea contractului pentru GIS-Urban; aprobarea la Ministerul Dezvoltării a Planului Urbanistic General; aprobarea proiectului „100 de insule ecologice”; proiectul în progres pentru parcarea supraterană de pe strada Ştefan Tomşa; ţinerea licitaţiei pentru Aqua Park; întocmirea documentaţiei pentru grădiniţa cu program prelungit din cartierul Obcini şi realizarea şi dezvelirea monumentului lui Iacob Zadik.

> Aprobate sunt proiecte de 60 de milioane de euro şi se speră semnarea, în continuare, de contracte pe PNRR, ca şi pe POR

 Şeful administrativului local sucevean a mai enumerat sprijinirea financiară a tuturor ramurilor sportive din reşedinţa de judeţ, în special a handbalului şi fotbalului; modernizarea sălii de sport de la Liceul cu Program Sportiv, reabilitarea bazinului de înot de la Şcoala Gimnazială nr.3, dar şi premierea performanţelor olimpice, atât cele şcolare, cât şi cele sportive. Tot în anul 2022, Ion Lungu trece în dreptul realizărilor sărbătorirea a 100 de cupluri de aur care au împlinit 50 de ani de căsătorie; sprijinirea financiară a unităţilor de cult şi sprijinul umanitar acordat oraşului Cernăuţi, cu care municipiul Suceava este înfrăţit. Totodată, Lungu remarcă premierea Sucevei de Societatea Română de Smart City din România; adjudecarea distincţiei „Best Electric City”, dar şi Premiul de excelenţă „Investiţii în regenerare urbană şi spaţii publice” acordat de Asociaţia Municipiilor din România (AMR). În cele din urmă, şeful municipalităţii a evidenţiat şi organizarea, după o pauză cauzată de pandemie, a Zilelor Sucevei, la care pe scenă au evoluat Inna, Andra şi The Motans. „Este un bilanţ sintetic. Eu zic că, una peste alta, a fost un an bun. La fel este şi faptul că au început să demareze aceste fonduri europene. Noi avem deja aprobate în jur de 60 de milioane de euro, fonduri europene şi intenţionăm ca să semnăm, în continuare, contracte pe PNRR, ca şi pe Programul Operaţional Regional, care, sperăm, să demareze la începutul anului viitor” a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.