19 octombrie 2022


Şi în noul sezon rece

 Sucevenii se vor încălzi cu cea mai ieftină gigacalorie din ţară

> În medie, pe lună, pentru o garsonieră se va plăti 140 de lei, pentru 2 camere-250 de lei, pentru 3 camere-320 de lei, iar pentru 4 camere-406 lei

> „Sper ca tot mai multă lume să revină la sistemul centralizat”, a spus primarul Ion Lungu, menţionând că „vom avea un serviciu civilizat, suportabil pentru populaţie”

De miercuri, în municipiul Suceava a început, „în mod oficial”, încălzirea în sistem centralizat a locuinţelor, pentru sezonul rece 2022-2023. Anunţul a fost făcut ieri de către primarul Ion Lungu, care a spus că, pe fondul temperaturilor sub 10 grade Celsius, decizia fost luată după discuţii purtate cu conducerile producătorului de energie termică Bioenergy şi transportatorului şi distribuitorului Thermonet. „Şi în acest an, sucevenii vor plăti cel mai puţin din ţară la gigacalorie, respectiv 240 de lei. Cu toată scumpirea de 24%, avem cel mai mic preţ la gardul centralei, cât şi cel mai mic, pe total, la energie termică” arată edilul-şef menţionând că în Suceava tariful total al energiei termice este de 511 lei pe gigacalorie, iar în Iaşi, de 585 de lei pe gigacalorie. Potrivit lui Lungu, în baza statisticilor Thermonet, pentru garsonieră încălzirea va costa, în medie, 140 de lei pe lună, pentru 2 camere-250 de lei pe lună, pentru 3 camere-320 de lei pe lună, iar pentru 4 camere-406 lei pe lună. Gradul de racordare la sistemul centralizat de termoficare este de 40%, din totalul de 39.000 de apartamente, 15.441 de apartamente fiind beneficiare ale energiei termice livrate de Bioenergy şi Thermonet. „Sper ca acest grad să crească, în acest an, chiar dacă timid, înregistrându-se unele întoarceri la sistemul centralizat. Având în vedere că se discută mult despre poluarea făcută de centrale individuale pe gaze naturale şi că există acte normative care descurajează montarea acestora, eu sper ca tot mai multă lume să revină la sistemul centralizat”, şeful municipalităţii sucevene, menţionând că în măsura în care reţele de transport şi distribuire vor fi modernizate cu finanţare europeană nerambursabilă, „vom avea un serviciu civilizat, suportabil pentru populaţie”. Ion Lungu făcu apel la consumatorii casnici să plătească datoriile către Thermonet, restanţele ridicându-se la 2,6 milioane de lei, astfel încât Bionergy să se poată aproviziona cu biomasă. După cum am precizat, populaţia din municipiul Suceava achită efectiv 240 de lei pe gigacalorie, acesta fiind cel mai mic tarif la nivel naţional. La Iaşi, racordaţii la sistemul centralizat plătesc 253 de lei pe gigacalorie, urmaţi de cei din Braşov-cu 264 de lei pe gigacalorie, Craiova-300 de lei pe gigacalorie, Bucureşti-350 de lei pe gigacalorie, Arad-398 de lei pe gigacalorie, Buzău-448 de lei pe gigacalorie, Constanţa-450 de  lei pe gigacalorie şi Timişoara-482 de lei pe gigacalorie.