30 octombrie 2022


Din cauza că nu mai corespund

 În municipiul Suceava vor fi desfiinţate 42 de locuri de joacă pentru copii

Consiliul Local al municipiului Suceava a votat, în şedinţa ordinară a lunii octombrie, scoaterea din funcţiune şi valorificarea bunurilor aferente locurilor de joacă uzate fizic şi moral, amenajări constituind un potenţial pericol pentru utilizatori. „Suntem într-o fază de modernizare a locurilor de joacă din oraş. Multe dintre ele trebuie desfiinţate, respectiv casate, deoarece nu mai corespund normelor ISCIR, cât şi altor reglementări care le privesc. Ca atare, trebuie casate 42 de locuri de joacă pentru copii” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. Într-o şedinţă anterioară, Consiliului Local a aprobat studiul de fezabilitate pentru modernizarea a 10 locuri de joacă pentru copiii din municipiul Suceava. Este vorba despre de cele de pe Bulevardul  „George Enescu”, Aleea  „Nucului” şi de pe străzile „Viitorului”, „Zorilor”, „Victoriei”, „Păcii”, „Tipografiei”, „Luceafărului”, „Mihai Viteazu” şi „I.G. Sbiera”. Potrivit fundamentării proiectului de hotărâre, spaţiile special amenajate pentru copii „sunt puţine ca număr, unele dintre acestea fiind vechi şi nesigure”. Pentru modernizarea acestora, implementate vor fi soluţii mixte constând în combinaţii de lemn şi metal, materialele „de cea mai bună calitate”, urmând a asigura o durată de viaţă de minimum 10 ani. Noile locurile de joacă vor fi dotate cu leagăne, balansoare pe arc elicoidal, echipamente pe arc elicoidal, diferite tipuri de complexe de joacă, bănci de agrement, coşuri de gunoi şi stâlpi cu panouri fotovoltaice. Valoarea totală a investiţiei este calculată la 3,38 de milioane de lei, durata de realizare fiind de 12 luni. 


Toamna se numără şomerii

> În septembrie, faţă de august, rata suceveană a şomajului a crescut cu aproape un punct procentual 

> Pentru un mediu economic echilibrat, AJOFM Suceava susţine angajatorii cu subvenţii

Traseul ratei şomajului judeţean în al doilea semestru al anului 2022 se menţine staţionar, fără fluctuaţii importante, se arată într-o informare a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în care se precizează că înregistrată este „obişnuita creştere a valorilor în luna septembrie, cauzată de şomajul ciclic, provenit din încetarea temporară a activităţilor din domeniul construcţiilor”. Conform sursei citate, în septembrie, faţă de august, rata suceveană a şomajului a crescut de la 4,35% la 5,26%, respectiv cu 0,91 de puncte procentuale. În iunie rata şomajului a fost de 4,395, ca să coboare la 4,38%, în iunie.   Purtătorul de cuvânt Anca Doina Capverde face cunoscut că, în scopul menţinerii unui mediu economic echilibrat şi gestionării echilibrelor pe piaţa muncii, AJOFM Suceava susţine angajatorii prin subvenţii. Acestea din urmă au menirea de a acoperi o parte din  cheltuielile de personal angajat din rândul grupurilor ţintă ale Serviciului de ocupare, cum ar fi tineri NEETs, absolvenţi, şomeri peste 45 ani, şomeri cu dizabilităţi şi şomeri de lungă durată. „Mediul de afaceri sucevean a manifestat interes pentru acest tip de subvenţie în cuantum de 2.250 lei lunar, acordată pe durata unui an an, pentru fiecare şomer din grupurile ţintă angajat, fondurile disponibile, din proiecte europene şi din bugetul asigurărilor de şomaj, fiind deja epuizate” subliniază Anca Doina Capverde. Astfel, până la această dată AJOFM a încheiat 761 de convenţii pentru 887 persoane angajate din rândul categoriilor defavorizate. Este vorba despre 601 de persoane peste 45 ani, 245 de tineri NEETs, 19 absolvenţi, 15 ucenici care se califică la locul de muncă şi despre 2 elevi care au fost angajaţi pe perioada vacanţei.

 

 „La plăcinte, înainte!”

> Festivalul plăcintelor, „întoarcere în timp în casa bunicilor”, reuneşte bucătari şi producători din judeţul Suceava, „cu reţete unice, de câteva sute de ani”

La sfârşitul acestei săptămâni, la Cetatea de Scaun a Sucevei se va desfăşura Festivalul plăcintelor. Manifestarea este posibilă datorită asocierii dintre municipiul Suceava şi Asociaţia culturală „Glasul Bucovinei” din Şcheia, o hotărâre în acest sens fiind aprobată de Consiliul Local. „Vremurile sunt aşa cum sunt, dar nu cred că trebuie să ne lăsăm influenţaţi, la modul în care să nu mai organizăm niciun eveniment” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. Festivalul include concursul culinar „Plăcinte ca-n Bucovina”, cât şi spectacolul folcloric „La plăcinte, înainte!”. Acestea se vor desfăşura la Cetatea de Scaun a Sucevei, pe durata a 3 zile, manifestările reunind bucătari şi producători din judeţul Suceava, cu o diversitate de plăcinte preparate atât după reţete din bucătăria tradiţională, cât şi după cea modernă, „dorindu-se o îmbinare armonioasă a tradiţionalului cu modernul şi a trecutului cu prezentul”. Festivalul se va desfăşura între 4 şi 6 noiembrie, în concurs urmând a intra „o gamă diversificată de plăcinte, de la vestitele poale-n brâu, până la cele cu brânză sărată, carne, varză, spanac, dovleac etc, după reţete unice, de câteva sute de ani”. „Toţi vizitatorii, fie că sunt sau nu de turismul gastronomic, vor putea face un exerciţiu de imaginaţie, o întoarcere în timp în casa bunicilor, unde se găseau plăcinte aburind pe vatră” se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre ajuns pe masa deliberativului municipal sucevean. Festivalul îşi propune „păstrarea vie a specificului zonei, cu tradiţiile şi obiceiurile din Bucovina (portul popular, datini, gastronomie)”. Contribuţia municipiului Suceava la acest eveniment este de 25.000 de lei, sumă alocată din bugetul local.              

29 octombrie 2022

Consiliul Judeţean ajută cu 50.500 de lei 14 persoane aflate în situaţii de extremă dificultate

> 18 primării care întâmpină probleme financiare deosebite    vor fi sprijinite, din rezerva bugetară, cu aproape 2 milioane de lei

O sumă de 1,97 de milioane de lei va fi îndreptată către unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Suceava aflate în situaţie de extremă dificultate. Aceasta în condiţiile în care, prin votul aleşilor judeţeni, din Fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean Suceava va fi scoasă suma respectivă. Repartizarea urmează a fi aprobată în şedinţă ordinară a deliberativului judeţean, în cauză fiind 18 primării. Dintre acestea, două sunt de oraşe, iar 16 de comune, unităţile administrative cu pricina fiind nevoite să apeleze la sprijinul judeţean din cauza problemelor financiare pe care le au. Conform proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei legislativului judeţean, cel mai consistent ajutor, unul de 200.000 de lei va merge înspre oraşul Liteni, în timp ce comuna Pojorâta ar beneficia de un ajutor de 170.000 de lei. Câte 100.000 de lei ar urma să facă obiectul repartizării către oraşul Broşteni şi comunele Adâncata, Arbore, Berchişeşti, Bogdăneşti, Buneşti, Drăguşeni, Frătăuţii Noi, Horodnic de Jos, Iacobeni, Iaslovăţ, Izvoarele Sucevei, Moara, Moldoviţa, Putna şi Sadova. Repartizarea sumei de 1,97 de milioane de lei se face prin rectificare a bugetului judeţean „în baza solicitărilor şi justificările primite”. În aceeaşi şedinţă, consilierii judeţeni ar urma să aprobe acordarea unui total de 50.500 de lei, cu titlul de ajutor pentru 14 persoane aflate, de asemenea, în situaţii de extremă dificultate. În baza principiului solidarităţii, prevăzut de Legea nr. 273 din 2006 a finanţelor publice locale, din Fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean pot fi alocate sume „unor persoane şi unităţi administrativ-teritoriale aflate în situaţii de extremă dificultate”.

În bugetul local sucevean

Cheltuieli în creştere cu acoperirea navetei cadrelor didactice

> Pentru în intervalul septembrie-noiembrie 2022, necesarul este de 164.134 de lei, faţă de cel de 100.485 de lei din urmă cu un an, cauza fiind scumpirea carburanţilor şi a abonamentelor de călătorie      

Consiliul Local al municipiului Suceava va aproba, în şedinţa ordinară a lunii noiembrie, un proiect de hotărâre privind decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat. Este vorba despre personalul care nu deţine locuinţă pe teritoriul reşedinţei de judeţ, demersul având în vedere intervalul septembrie-decembrie 2022. Conform proiectului de hotărâre, totalul solicitat de conducerile grădiniţelor, şcolilor primare, şcolilor gimnaziale, liceelor, colegiilor şi unităţilor postliceale este de 164.134 de lei. De remarcat este că fondurile necesare sunt în creştere, atât în contextul majorării preţurilor carburanţilor, dar şi al numărului mai mare de unităţi de învăţământ care solicită acoperirea costurilor cu naveta.  Astfel, în aceeaşi perioada a anului trecut, suma aprobată, în baza solicitărilor venite la Primăria Suceava, a fost de 100.485 de lei. Anul acesta, cereri au fost înaintate de consiliile de administraţie din 27 de unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar, faţă de 25 în acelaşi interval din 2021. Conform prevederilor legale în vigoare decontate sunt cheltuielile pentru abonamente, carburanţi sau pentru folosirea mijloacelor de transport. În conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1 din 2011, personalul didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea profesională, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport la, şi de la locul de muncă, între localitatea de reşedinţă şi sediul unităţii de învăţământ. Finanţarea respectivelor cheltuieli este prevăzută în bugetele unităţilor şcolare aflate în această situaţie. Aprobarea drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare revine consiliului local, în urma unei propuneri înaintate de consiliul de administraţie al şcolii.

 

Seminarii web ţinute de Finanţele sucevene

> AJFP organizează sesiuni on line de informare a contribuabililor pe diverse teme fiscale de interes


Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava face cunoscut că Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a dezvoltat serviciul electronic Seminarii web, care a fost pus la dispoziţia contribuabililor începând cu luna mai 2022. Purtătorul de cuvânt Oana Violeta Apetrea informează că prin intermediul acestui serviciu, unităţile fiscale din subordinea Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor susţine sesiuni on line de informare a contribuabililor pe diverse teme fiscale de interes, „teme la care contribuabilii se pot înscrie indiferent de arondarea lor fiscală”. Lista seminarelor care vor fi susţinute în fiecare lună, precum şi link-ul pentru înscrierea participanţilor se regăsesc pe site-ul ANAF, la secţiune. „Asistenţă contribuabili-servicii oferite contribuabililor-seminarii web”. Conform Oanei Violeta Apetrea, pentru completarea şi depunerea declaraţiilor fiscale asistenţa şi îndrumarea fiscală poate fi obţinută apelând call-center, la numărul de telefon 0314039160; accesând site-ul ANAF/SPV la secţiunea   „formular de contact, prin e-mail”, cât şi accesând  canalul de youtube al ANAF, unde sunt găsite materiale si modele de completare a declaraţiilor fiscale.

26 octombrie 2022


 Faţă de primele 9 luni ale anului trecut

Venituri proprii cu 20 de milioane de lei mai mari la bugetul municipiului Suceava

> La secţiunea de dezvoltare execuţia bugetară este de doar 9,32%, cauza constând în neîncasări din finanţări  europene nerambursabile, „venituri care vor fi încasate ulterior, pe măsura derulării proiectelor”

Încasări de 274,083 de milioane de lei s-au făcut la bugetul local al municipiului Suceava în primele 9 luni ale anului 2022. Aceasta potrivit execuţiei bugetelor, din care rezultă că, la veniturile proprii, inclusiv cele din cotele defalcate din impozitul pe venit, în primele trei trimestre ale anului s-au încasat 190,295 de milioane de lei, cu 19,84 de milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, la 30 septembrie 2022, gradul de realizare a veniturilor planificate, determinat ca raport procentual între veniturile totale încasate şi veniturile totale programate pentru trimestrul al treilea, a fost de 35,62%. Veniturile au fost realizate în proporţie de 74,55% la secţiunea de funcţionare a bugetului, respectiv la nivelul de 9,32% la secţiunea de dezvoltare. „Acesta fapt se datorează, în principal, proiectelor depuse de municipiul Suceava, aferente investiţiilor din PNRR - Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pentru aceste proiecte, ca şi pentru celelalte finanţate cu fonduri europene nerambursabile, au fost prevăzute venituri în baza echilibrului bugetar (veniturile  egale cu cheltuielile), venituri care vor fi încasate ulterior, pe măsura derulării proiectelor” se subliniază în fundamentarea proiectului de hotărâre de ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local. Pe partea de cheltuieli a bugetului local, în primele 9 luni ale anului 2022 plăţile făcute din vistieria municipiului Suceava    s-au ridicat la 246,574 de milioane de lei, gradul de realizare, în raport cu cheltuielilor planificate fiind de 35,54%. În totalul cheltuielilor, 15,27% revine capitolului Transporturi, ponderea deţinând-o subvenţia acordată populaţiei la transportul public. În dreptul Învăţământului s-au înregistrat 19,25% din cheltuieli, cea mai mare parte cu bunurile şi serviciile, în timp ce Protecţia mediului, în principal salubritatea oraşului, a impus plăţi însemnând 11,53% din cheltuielile totale. De remarcat este că la capitolul Cultură, recreere şi religie au fost făcute cheltuieli la nivelul a 12,54% din cele totale din primele 3 trimestre ale anului 2022. Pe 31 septembrie 2022, pe partea de asigurare a funcţionării administraţiei publice locale, veniturile s-au ridicat la 208,479 de milioane de lei, plăţile au fost de 207,971 de milioane de lei, în aşa fel încât „sumele datorate şi neachitate care au depăşit termenul de plată prevăzut de actele normative sau de contracte ori facturi” erau de 4,209 de milioane de lei. În aceste condiţii, la finele trimestrului al  treilea al anului 2022, în bugetul local al municipiului Suceava a înregistrat un deficit de aproximativ 3,7 milioane de lei, acesta urmând a fi acoperit ulterior. 

 Primarul Ion Lungu s-a întâlnit cu Patrick Child, manager al misiunii „100 de oraşe inteligente şi neutru climatic până în anul 2030”

> „Ne dorim să pregătim cât mai profesionist <Climate City Contract>, care va cuprinde proiectele asumate de comunitate” a declarat şeful municipalităţii sucevene

> În parteneriat cu Universitatea  „Ştefan cel Mare” Suceava depusă va fi aplicaţia pentru „Orașe pilot”, valoarea grantului fiind de aproximativ 0,5 milioane de euro


Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a luat parte, în Bucureşti, la sediul Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) la întâlnirea cu Patrick Child, directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Mediu din cadrul Comisiei Europene, manager al misiunii „100 de oraşe inteligente şi neutru climatic până în anul 2030”, proiect din care face parte şi municipiul Suceava. Cu acest prilej, edilul-şef  sucevean a prezentat stadiul în care se află municipiul reşedinţă de judeţ, în ceea ce priveşte  redactarea  „Climate City Contract(CCC)”. Lungu informează că a adus la cunoştinţa oficialului Comisiei Europene despre încheierea contractului de consultanţă şi formarea grupului  local de lucru, care, împreună cu echipa de proiect, se concentrează pe domeniile mobilitate urbană; energie regenerabilă; eficienţă energetică clădiri; iluminat public; managementul deșeurilor; managementul apei; spaţii publice şi sisteme culturale, sociale, financiare şi instituţionale. Primarul Sucevei ţine să evidenţieze că municipiul Suceava intenţionează să acceseze fonduri  nerambursabile prin Programul  „Horizon Europe”, prin misiunea amintită, respectiv prin  „100 de oraşe neutre din punct de vedere al impactului climei  până in anul 2030”. Astfel, în parteneriat cu Universitatea  „Ştefan cel Mare”Suceava depusă va fi aplicaţia pentru  „Orașe pilot”, valoarea grantului fiind de aproximativ 0,5 milioane de euro. Proiectul pilot presupune acţionarea în 3 direcţii: sisteme de iluminat inteligente, sisteme de comunicaţii prin lumină (Li-Fi) şi comunicații, vehiculare pe bază de lumină. Dintre proiectele incluse în strategie, Lungu enumără pe cele pentru creşterea eficienţei energetice, construirea parcului fotovoltaic, reabilitarea rețelelor termice şi extinderea transportului ecologic în zona metropolitană. „La începutul lunii noiembrie vor fi organizate întâlniri cu membrii grupului local, structurate pe domeniile arătate mai sus. Ne dorim să pregătim cât mai profesionist Climate City Contract, care va cuprinde proiectele asumate de comunitate” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. 

În Cipru

Ion Lungu, primarul Sucevei, a semnat acordul de înfrăţire  cu municipiul Karavas


>
În 2023, între cele două părţi vor avea loc schimburi de activităţi turistice, folclorice şi sportive, reprezentanţi ai Teatrului Municipal „Matei Vișniec” urmând a merge în Karavas  

 

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, s-a întâlnit cu reprezentanţii municipalităţii Karavas şi cu primarul Nicos Hadjistephanou, prilej cu care a fost resemnat contractul de parteneriat dintre cele două părţi. Astfel, reconfirmat a fost acordul de înfrăţire parafat în Suceava, pe de 27 noiembrie 2021, Ion Lungu aflându-se, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, într-o vizită oficială în Republica Cipru. La ceremonia din Karavas a participat şi Excelenta Sa Dan Mihalache, ambasadorul României în această ţară. „Am decis să organizăm proiecte în domeniile cultural, turismului, tineretului, şi administraţiei publice” face cunoscut şeful municipalităţii sucevene. Potrivit lui Ion Lungu, în 2023, Ansamblul folcloric din Karavas va veni la Suceava, unde va susţine spectacole, un turneu în România urmând a face şi echipa de volei a comunităţii din municipiul cipriot. De cealaltă parte, în toamna anului viitor o delegaţie a municipalităţii sucevene care va cuprinde ansambluri folclorice, reprezentanţi ai Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, cât şi o echipa sportivă, vor face un turneu în Cipru. Partener în acest proiect va fi şi Ambasada României în Cipru. Relaţiile dintre cele două municipii au început din iunie 2019, când o delegaţie a Karavas, condusă de omologul Nicos Hadjistephanou, a vizitat Suceava, cu prilejul unei expoziţii de obiecte de dantelă din patrimoniul naţional al Ciprului, manifestare organizată la Muzeul de Etnografie şi Folclor.  De-a lungul timpului, reşedinţa de judeţ a colaborat cu mai multe autorităţi ale administraţiei publice locale din străinătate, printre care Harisburg din SUA, Aalborg din Danemarca, Liverpool din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Avignon din Franţa, precum şi cu Napoli şi Potenza din Italia. În prezent, municipiul Suceava este înfrăţit cu oraşele Sosnoviecz din Polonia, Cernăuţi din Ucraina, Laval din Franţa, Soroca din Moldova şi Betleem din Cisiordania, Palestina şi cu municipiul Yinchuan, Regiunea Autonomă Ningxia Hui din Republica Populară Chineză.   

 

Muncă nedeclarată la 5 agenţi economici, depistată de inspectorii ITM

> La aceştia munceau fără contract 8 persoane, firmele cu pricina fiind amendate cu un total de 60.000 de lei

În luna septembrie, inspectorii de muncă suceveni au efectuat 200 de controale pe linia relaţiilor angajator-angajat, anunţă inspectorul-şef Romeo Butnariu. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava arată că, în urma verificărilor făcute, aplicate au fost 54 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor date ridicându-se la 113.500 lei. În ceea ce priveşte munca nedeclarată, pe durata acţiunilor de control lucrătorii Serviciului „Relaţii de muncă” al ITM au depistat 5 angajatori care au primit la muncă persoane fără forme legale de angajare. Respectivii operatori economici aveau 8 lucrători care îşi desfăşurau activitatea fără forme legale de angajare, firmele în cauză fiind amendate cu un total de 60.000 de lei. „S-a constatat primirea la muncă a unui număr de 8 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă”, evidenţiază inspectorul-şef Romeo Butnariu. Pe durata verificărilor, inspectorii de muncă suceveni au mai constatat deficienţe legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, repausul săptămânal şi munca suplimentară, dar şi a dispoziţiilor referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. În luna septembrie a anului 2022, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au întreprins un total de 241 de acţiuni de control, dintre care 2000 în domeniul relaţiilor de muncă şi 41 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Neregulile descoperite s-au lăsat cu  90 de sancţiuni contravenţionale însumând 136.500 de lei.

 Pesta porcină africană loveşte în cea mai mare fermă din nord-estul ţării

> La Berceşti, în judeţul Iaşi, afectată ar fi o crescătorie de 19.700 de capete, ferma făcând livrări în viu şi către abatoarele sucevene   

> Acestea ar trebui să facă cereri de rechemare a cărnii livrate pentru prelucrare, măsură valabilă şi în cazul comercianţilor de produse din carne

Direcţia Sanitară Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava este în alertă după suspiciunile privind cazurile de pestă porcină africană semnalate la o fermă din Berceşti, judeţul Iaşi. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al instituţiei sucevene, lansează un semnal de alarmă, deoarece în lista de distribuire s-ar putea regăsi şi abatoarele din judeţul Suceava, care, de regulă, preiau de la ferma ieşeană porci în viu, pentru  a-i sacrifica. „Pesta porcină africană a ajuns şi la cea mai mare fermă din nord-estul ţării. Este vorba despre societatea comercială „Latinii”, cu două puncte de lucru în judeţul vecin,  respectiv cu o exploataţie de reproducţie şi îngrăşare cu 19.700 de capete, la care au fost semnalată suspiciunea de infectare. Probabil, de mâine (astăzi n.a.) va începe acţiunea de lichidare a efectivului şi de identificare a livrărilor făcute. Întrucât virusul PPA are o durată de incubaţie de 21 de zile, vizate sunt acele livrările din această perioadă, produsele găsite urmând a fi trimise la distrugere” arată şeful DSVSA Suceava. Potrivit dr. Voloşeniuc, societatea comercială din judeţul Iaşi aştepta, ieri, confirmarea rezultatelor analizelor de laborator. Dacă răspunsul este nefavorabil, urmează emiterea listei oficiale cu „trasabilitatea animalelor”, începând cu 21 de zile înaintea apariţiei primului caz de suspiciune de infectare. „Se încearcă, pe cât posibil, ca produsele din carne şi carnea provenite de la aceste animale, şi necomercializate încă, să fie retrase de pe piaţă, ca fiind susceptibile de a fi contaminate cu virusul PPA” spune dr. Mihai Sorin Voloşeniuc. Abatoarelor din judeţul Suceava le este recomandat ca, în cazul în care au sacrificat porcine provenind de la ferma ieşeană, să facă cereri de rechemare a cărnii livrate unităţilor de prelucrare, iar acestea, la rându-le, să procedeze similar în ceea ce îi priveşte pe comercianţii judeţeni de produse din carne. La această dată, în judeţul Suceava sunt sub monitorizare două focare de pestă africană la porcine domestice. Ambele au fost declarate în Preuteşti, cu două, respectiv şase capete de suine infectate în gospodăriile populaţiei. 
 

25 octombrie 2022


 

Primarul Ion Lungu a fost primit la Ambasada României din Cipru 

> Încheiate vor fi parteneriate de promovare a Sucevei turistice în această ţară

Aflat în vizită oficială în Republica Cipru, Ion Lungu primarul municipiului Suceava a fost primit şi la Ambasada României în această ţară. „Am avut onoarea să vizitez Ambasada României din Cipru. Mulţumesc domnului Ambasador al României în Cipru, Excelenţa Sa, Dan Mihalache, pentru invitaţie şi primirea călduroasă de care am avut parte” arată şeful municipalităţii sucevene, menţionând că discuţiile au vizat şi problemele românilor care lucrează in Cipru. Ion Lungu informează că pe durata întrevederii a prezentat proiectele municipalităţii sucevene şi strategia atragere a finanţărilor europene nerambursabile. Cu acelaşi prilej s-a stabilit ca anul viitor să fie încheiate parteneriate culturale cu Ambasada, în scopul promovării municipiului Suceava, din punct de vedere turistic, în Cipru. „Ciprul este o ţară a Uniunii Europene care are un potenţial turistic dezvoltat. Sunt convins că vor fi  facem schimburi de experienţă importante” reliefează Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. 

 Depăşire cu peste 200.000 de lei a cheltuielilor cu combustibilii, la firma de transport călători TPL

> Mai mari cu 453.794 de lei sunt cheltuielile cu sporurile, primele, bonificaţiile, cât şi cele aferente Consiliului de Administraţie    

Societatea comercială Transport Public Local (TPL) cere autorităţilor administraţiei publice din municipiul Suceava să aprobe rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022. O adresă însoţită de hotărârile Adunării Generale a Acţionarilor şi Consiliului de Administraţie a fost înaintată Primăriei şi Consiliului Local, o propunere legislativă în acest sens urmând a fi discutată în şedinţa ordinară a deliberativului municipal din această săptămână. Conform adresei, în primul rând, demersul este justificat prin depăşirea cu 205.339 de lei a cheltuielilor cu combustibilul. La aceasta se mai adaugă depăşiri de 18.221 de lei a cheltuielilor cu obiectele de inventar, cu 9.748 de lei a cheltuielilor a cheltuielilor poştale şi taxelor de comunicaţii, cu 3.915 lei a cheltuielilor cu serviciile bancare şi asimilate, cât şi cu 4.754 de lei altor cheltuieli. Însă, conform adresei citate, faţă de estimarea iniţială, cea mai mare depăşire, una de 453.794 de lei, se înregistrează la cheltuielile cu personalul TPL. Este vorba despre 374.966 de lei reprezentând sporuri, prime şi alte bonificaţii, 76.320 de lei sumă aferentă contractului de mandat pentru Consiliul de Administraţie, dar şi despre 2.508 lei însemnând contribuţiile datorate. Totodată, în calcul este luată şi creşterea, începând cu luna septembrie 2022, de la 20 de lei la 23 de lei, a valorii nominale a bonului de masă. Cererea societăţii comerciale Transport Public Local este justificată şi prin aceea că rectificare nu modifică indicatorii asumaţi prin bugetul de venituri şi cheltuieli, respectiv numărul de salariaţi, câştigul mediu lunar pe salariat, precum şi productivitatea muncii.    




Agenţii economici rămaşi pe afară se mută în Piaţa Mică modernizată  

> De pe 1 noiembrie încetează perioada de suspendare a contractelor de închiriere încheiate cu Primăria, acestea urmând a fi valabile până în decembrie 2024   

Consiliul Local al municipiului Suceava va aproba, în şedinţa ordinară a lunii octombrie, un proiect de hotărâre privind reluarea valabilităţii contractelor de închiriere cu agenţii economici care încă activează în afara halei Pieţei modernizate „George Enescu”. Contractele de închiriere încheiate între municipiul Suceava şi agenţii economici în cauză au fost suspendate pe data de 1 noiembrie 2019, aceştia din urmă plătind chirie proprietarului terenului pe care au fost mutate temporar tarabele pieţei agroalimentare din zonă. Suspendarea încetând, aleşii municipali vor delibera asupra reluării contractelor de închiriere pe o perioadă de 25 de luni, respectiv între 1 noiembrie 2022 şi 31 decembrie 2024, cu posibilitatea prelungirii acestora. Astfel, începând cu 1 noiembrie 2022 şi până pe 31 decembrie 2024, cei 30 de agenţi economici din zonă ar urmă să plătească chirii la nivelul celor stabilite prin hotărâre a Consiliului Local. După expirarea acestui termen, deliberativul local poate stabili alt un alt nivel al chiriei. În proiectul de hotărâre se specifică în mod expres că este interzisă subînchirierea terenurilor şi construcţiilor (chioşcurilor) proprietate publică a municipiului Suceava date în chirie agenţilor economici în cauză. Obiectivul Hală cu parcare subterană pentru Piaţa agroalimentară „George Enescu”, cunoscută drept Piaţa Mică, a fost recepţionat pe 26 august 2022, fiind deschis cumpărătorilor pe 30 august. În încăperea principală, destinată comercianţilor de legume, fructe, rădăcinoase etc, 60% din spaţiu este repartizat producătorilor autohtoni, iar restul societăţilor comerciale. Valoarea lucrărilor demarate în septembrie 2019 s-a ridicat la 13,15 milioane de lei, adică aproximativ 2,6 milioane de lei de euro, câştigătoarea licitaţiei fiind asocierea de firme SUCT, Loial Impex și Don Proiect, toate din Suceava.  

24 octombrie 2022


Gala oamenilor de afaceri, ediţia 2022

Comunitatea de afaceri din judeţul Suceava se străduieşte să găsească soluţii pentru a rezista şi a merge mai departe

> La „sărbătoarea învingătorilor” trofee de excelenţă de excelenţă au fost decernate firmelor cu 30 de ani de activitate sub semnul performanţei

Gala oamenilor de afaceri, ediţia 2022, organizată vineri, de Patronatele IMM din judeţul Suceava, a avut ca invitaţi, pe lângă de oamenii de afaceri, pe reprezentanţii ai administraţiilor publice naţionale, regionale, judeţene şi locale, instituţiilor publice locale şi judeţene, instituţiilor financiar-bancare, Camerei de Comerţ şi Industrie, CECAR, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Universităţii „Ştefan cel Mare”, Asociaţiei  „Institutul Bucovina”, cât şi ai societăţii civile. Manifestarea a fost onorată de Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Doina Iacoban, subsecretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, Sterică Fudulea, secretar al CNIPMMR, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Moldovan, prefectul judeţului Suceava, Ovidiu Milici, consilier al lui Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est şi de Vasile Daniel Văideanu, director executiv adjunct al POIM Nord-Est. Au luat parte la eveniment Nicolae Viţelaru, prim-vicepreşedinte CNIPMMR, Marian Filimon vicepreşedinte CNIPMMR, Elena Coandă preşedintele Patronatului Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM, Cristian Ignea şi Florin Duma de la Patronatele IMM din judeţul Prahova, Titişor Miron preşedintele organizaţiei din Harghita a Patronatelor IMM şi Florin Cuc, preşedintele Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică şi Electronică din România, membru al Consiliului Director al CNIPMMR. Au participat, de asemenea, Beniamin Lucescu, preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Transporturi Suceava, Cristina Pavăl, preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente „Etica”, Mihaela Stoiciuc, preşedintele Patronatului Judeţean al Femeilor de Afaceri din Botoşani, Brânduşa Gugu, preşedintele Patronatului Judeţean al Femeilor de Afaceri din Bacău şi  Corina Mândru, preşedintele Patronatului pentru Antreprenoriat Feminin Neamţ.

> Patronatele IMM din judeţul Suceava au felicitat conducerea CNIPMMR pentru realizările din cele 3 decenii de activitate

La reluarea, după 2 ani de pauză, urmare a crizei de sănătate publică Covid-19, „a acestui prestigios şi de amploare eveniment dedicat antreprenoriatului sucevean şi patronatelor IMM”, Liliana Agheorghicesei preşedintele Patronatelor IMM din judeţul Suceava, a ţinut să mulţumească antreprenorilor.  
„Mă înclin pentru tot pentru tot ceea ce faceţi pentru patronatele din judeţul Suceava, dar mai ales pentru economia judeţeană”  a spus Agheorghicesei. Manifestarea a celebrat „performanţele de top” ale antreprenorilor suceveni, „cu atât mai meritorii, cu cât au fost ani deosebiţi de grei”, inclusiv în contextul conflictului armat din Ucraina. „Mediul economic este greu încercat. S-au închis porţi multe în afacerile noastre sucevene, iar cei care au rezistat, au fost obligaţi să se adapteze la mediul economico-social nesigur şi extrem de complicat. Cu toate acestea, comunitatea de afaceri din judeţul Suceava şi din România se străduieşte, cu încăpăţânare chiar, să găsească soluţii pentru a rezista şi a merge mai departe. Dacă, poate, nu vom şti ce ne rezervă viitorul, acum ştiu că mă adresez eroilor mediului de afaceri sucevean” a reliefat Liliana Agheorghicesei preşedintele Patronatelor IMM din judeţul Suceava, deschizând „sărbătoarea învingătorilor”. Cu prilejul împlinirii a 30 de la înfiinţarea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cu un mesaj a venit Florin Jianu, preşedinte al organizaţiei, fost ministru al Antreprenoriatului, care a avut doar cuvinte de apreciere pentru Patronatul IMM al judeţului Suceava, cât şi pentru firmele sucevene cu performanţă în afaceri. Cu această ocazie, Patronatele IMM din judeţul Suceava, prin preşedintele Liliana Agheorghicesei, a felicitat conducerea CNIPMMR pentru realizările din cele 3 decenii de activitate.

> Pentru întreaga activitate a fost premiat Mihai Deliu, care în urmă cei 28 de anii înfiinţa prima asociaţie a IMM din judeţ 

În cadrul manifestării, printre mulţi alţii, au luat cuvântul şi au adresat felicitări Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Doina Iacoban, subsecretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Daniel Văideanu, director executiv adjunct POIM Nord-Est, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Moldovan, prefectul judeţului Suceava şi Ovidiu Milici, consilierul lui Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Un moment remarcabil al Galei oamenilor de afaceri l-a constituit premierea, pentru întreaga activitatea în slujba oamenilor de afaceri, a lui Mihai Deliu, „cel care a lansat la Suceava, în 1994, prima asociaţie patronală a IMM din judeţ”. „Şi-a dedicat 28 de ani viaţa sa susţinerii IMM, dezvoltării mişcării patronale, atât al nivel local, cât şi regional şi naţional. De aceea se cuvine ca în numele agenţilor economici, al tuturor celor de faţă, să mulţumim domnului Deliu. Există o vorbă: cine nu-şi respectă înaintaşii, nu se respectă nici pe sine însuşi” a spus Liliana Agheorghicesei preşedintele Patronatelor IMM din judeţul Suceava. Manifestarea s-a încheiat cu acordarea trofeelor de excelenţă firmelor care au împlinit 30 de ani de activitate performantă, Universităţii  „Ştefan cel Mare” şi societăţii civile. Tăiat a fost şi tortul aniversar pentru cei 15 ani împliniţi ai Patronatului Femeilor de Afaceri din judeţul Suceava.

20 octombrie 2022


Coridor de expropriere în zona viitorului viaduct din Lunca Sucevei

> „Despăgubiri se vor face doar acolo unde vor fi picioarele viaductului” arată primarul Ion Lungu

 În şedinţa ordinară de săptămâna viitoare, Consiliul Local Suceava va aproba confinanţarea din bugetul municipiului a construirii tronsonului al treilea al rutei alternative Suceava-Botoşani, inclusiv a viaductului peste calea ferată. Valoarea totală a proiectului este de 78,21 de milioane de lei, suma de 43 de milioane de lei fiind asigurată din bugetul de stat prin Planul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”, diferenţa de 35,21 de milioane de lei revenind municipalităţii sucevene. Între timp, firma care a câştigat licitaţia organizată de Primărie lucrează la evaluările terenurilor de pe coridorul de expropriere. Potrivit edilului-şef Ion Lungu, numărul exproprierilor va fi unul mai mic faţă de cel de pe tronsonul al doilea al rutei, pe care procedura amiabilă a decurs fără probleme. „Pe strada <Apeductului> nu au fost niciun fel de comentarii, oamenii au fost bucuroşi că le-am dat acei bani prevăzuţi de lege şi pentru că li s-au pus în valoare şi celelalte terenuri. Sper să nu fie probleme nici în zona în care facem acest viaduct. Aici numărul persoanelor care vor fi despăgubite se va reduce, deoarece despăgubiri se vor face doar acolo unde vor fi picioarele viaductului” a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Ultimul tronson al rutei alternative Suceava-Botoşani, cel de la Podul Unirii până la DN 29, ar urma să fie finanţat prin Planul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”, peste calea ferată din zonă fiind prevăzută construirea unui viaduct în lungime de 1 km. Ruta alternativă Suceava-Botoşani are circa 4 km, plecând de pe strada „Apeductului”, de la intersecţia cu Calea Unirii şi strada „Traian Vuia”, trecând pe lângă bazinele de decantare ale ACET, peste Pârâul Cetăţii, continuă cu Podul Unirii peste râul Suceava - „strada Energeticianului” - strada betonată de lângă Termica, traversând calea ferată, ajungând pe strada „Traian Popovici” şi ieşind în DN 29, în dreptul fostei Avicola Plopeni. Pentru 33 de cetăţeni expropriaţi pe traseul  de incluzând strada „Apeductului”, Primăria a virat „într-un cont separat, în bancă, suma de 349.021 de lei.

 

 Ion Lungu, primarul Sucevei:

„Vrem să plantăm cât mai mulţi arbori”

> În acest sens depus va fi un proiect pentru atragere de finanţare nerambursabilă în cadrul PNRR   

Primăria municipiului Suceava va accesa Componenta „Păduri şi protecţia biodiversităţii”, lansată în cadrul Planulului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „Ne dorim să plantăm cât mai mulţi copaci în perioada următoare, mai ales că avem prins acest lucru şi Proiectul  <100 de oraşe inteligente şi neutre climatic>” arată şeful municipalităţii sucevene. Conform edilului-şef, în acest sens identificate au fost mai multe zone din reşedinţa de judeţ „pretabile” la asemenea demersuri. Este vorba despre Cartierul „Tinereţii”, Dealul Mănăstirii în perimetrul „Păşune”, străzile „Constantin Sofroni”, „Mircea Motrici”, dar şi despre Podul Vătafului, Potrivit primului gospodar al urbei, specialiştii de la Serviciul „Fond funciar” al Primărie lucrează şi la identificarea altor zone care îndeplinesc condiţiile din ghidul proiectului. „Intenţia este clară, iar pe lângă ce avem noi prins în proiectul de semnalizare rutieră, privind înfiinţarea de perdele forestiere, vrem să plantăm cât mai mulţi arbori în municipiul Suceava” a declarat Ion Lungu, primarul Suceava.


 O firmă cu activitate suspendată şi amenzi de 97.600 de lei, în urma descinderilor inspectorilor sanitari veterinari

> Sancţionate au fost condiţiile de igienă şi de depozitare necorespunzătoare, spaţiile neaprobate sanitar veterinar, lipsa documentelor de provenienţă, cât şi etichetarea neconformă

Nu mai puţin de 74 de controale au organizat şi întreprins inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava în intervalul 15 septembrie-15 octombrie. Dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv adjunct al instituţiei informează că au fost controlate 64 de unităţi alimentaţie publică (pensiuni, restaurante şi fast-food), 23 de magazine alimentare, precum şi 20 de depozite de cereale şi depozite de legume şi fructe. Totodată, în intervalul amintit, inspectorii sanitari veterinari suceveni au verificat 7 unităţi de origine non-animală, precum brutării, mori, unităţi de ape minerale, producători de sucuri naturale, dar şi 5 abatoare, carmangerii şi măcelarii. Controalele au vizat, de asemenea, două laboratoare de cofetărie şi de patiserie, cât şi un supermaket. Potrivit directorului adjunct al DSVSA, ca urmare a neregulilor depistate, date au fost 11 amenzi în valoare de 97.600 de lei şi 15 avertismente, emisă fiind şi o ordonanţă suspendare a activităţii. Printre deficienţele constate se numără cele privind condiţiile de igienă şi de depozitare necorespunzătoare, manipularea necorespunzătoare, neconcordanţa între documentele sanitare veterinare, spaţiile neaprobate sanitar veterinar, lipsa documentelor de provenienţă şi etichetarea necorespunzătoare. În perioada 15 septembrie-15 octombrie, DSVSA a efectuat audituri la 4 unităţi de procesare a cărnii şi la 5 unităţi de procesare a laptelui. Dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava reliefează că 3 controale mixte au fost desfăşurate în colaborare cu lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, conform planului comun privind combaterea comerţului ilicit de peşte şi produse din pescuit, prilej cu care au fost confiscate 15 kg de peşte. Iniţiată a fost o alertă pentru trunchi de merluciu infestat cu anisachis, inspectorii DSVSA soluţionând şi alte 7  diverse alerte. 

 
Inspectorii ITM au depistat 14 persoane muncind nedeclarat în construcţii

> Agenţii economici depistaţi în neregulă au fost amendaţi cu un total de 120.000 de lei

În luna octombrie 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a fost implicat în campania naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor. Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că în ceea ce priveşte relaţiile de muncă, 16 inspectori ai serviciului specializat au făcut 35 de controale, în urma acestora, pentru muncă nedeclarată aplicându-se 4 amenzi în valoare de 120.000 de lei, cât şi două avertismente. Pentru alte încălcări decât munca nedeclarată şi cea subdeclarată inspectorii de muncă au dat 3 amenzi însumând 21.000 lei şi 5 avertismente. Potrivit lui Romeo Butnariu, şeful ITM, depistate au fost 14 persoane prestând muncă nedeclarată, dintre care 7 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, dar şi alte 7 persoane care lucrau fără contract individual de muncă. La deficienţele constatate se mai adugă  lipsa copiilor după contractele individuale de muncă la punctul de lucru, cât şi neevidențierea timpului de muncă prestat de către salariați. Printre obiectivele campaniei s-a numărat determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi a le transmite la ITM. De asemenea s-a urmărit şi creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă. 

19 octombrie 2022


Şi în noul sezon rece

 Sucevenii se vor încălzi cu cea mai ieftină gigacalorie din ţară

> În medie, pe lună, pentru o garsonieră se va plăti 140 de lei, pentru 2 camere-250 de lei, pentru 3 camere-320 de lei, iar pentru 4 camere-406 lei

> „Sper ca tot mai multă lume să revină la sistemul centralizat”, a spus primarul Ion Lungu, menţionând că „vom avea un serviciu civilizat, suportabil pentru populaţie”

De miercuri, în municipiul Suceava a început, „în mod oficial”, încălzirea în sistem centralizat a locuinţelor, pentru sezonul rece 2022-2023. Anunţul a fost făcut ieri de către primarul Ion Lungu, care a spus că, pe fondul temperaturilor sub 10 grade Celsius, decizia fost luată după discuţii purtate cu conducerile producătorului de energie termică Bioenergy şi transportatorului şi distribuitorului Thermonet. „Şi în acest an, sucevenii vor plăti cel mai puţin din ţară la gigacalorie, respectiv 240 de lei. Cu toată scumpirea de 24%, avem cel mai mic preţ la gardul centralei, cât şi cel mai mic, pe total, la energie termică” arată edilul-şef menţionând că în Suceava tariful total al energiei termice este de 511 lei pe gigacalorie, iar în Iaşi, de 585 de lei pe gigacalorie. Potrivit lui Lungu, în baza statisticilor Thermonet, pentru garsonieră încălzirea va costa, în medie, 140 de lei pe lună, pentru 2 camere-250 de lei pe lună, pentru 3 camere-320 de lei pe lună, iar pentru 4 camere-406 lei pe lună. Gradul de racordare la sistemul centralizat de termoficare este de 40%, din totalul de 39.000 de apartamente, 15.441 de apartamente fiind beneficiare ale energiei termice livrate de Bioenergy şi Thermonet. „Sper ca acest grad să crească, în acest an, chiar dacă timid, înregistrându-se unele întoarceri la sistemul centralizat. Având în vedere că se discută mult despre poluarea făcută de centrale individuale pe gaze naturale şi că există acte normative care descurajează montarea acestora, eu sper ca tot mai multă lume să revină la sistemul centralizat”, şeful municipalităţii sucevene, menţionând că în măsura în care reţele de transport şi distribuire vor fi modernizate cu finanţare europeană nerambursabilă, „vom avea un serviciu civilizat, suportabil pentru populaţie”. Ion Lungu făcu apel la consumatorii casnici să plătească datoriile către Thermonet, restanţele ridicându-se la 2,6 milioane de lei, astfel încât Bionergy să se poată aproviziona cu biomasă. După cum am precizat, populaţia din municipiul Suceava achită efectiv 240 de lei pe gigacalorie, acesta fiind cel mai mic tarif la nivel naţional. La Iaşi, racordaţii la sistemul centralizat plătesc 253 de lei pe gigacalorie, urmaţi de cei din Braşov-cu 264 de lei pe gigacalorie, Craiova-300 de lei pe gigacalorie, Bucureşti-350 de lei pe gigacalorie, Arad-398 de lei pe gigacalorie, Buzău-448 de lei pe gigacalorie, Constanţa-450 de  lei pe gigacalorie şi Timişoara-482 de lei pe gigacalorie.         

 

În primele 3 trimestre ale anului 2022

Încasările Primăriei Suceava au sporit cu 1 milion de euro

> „În măsura în care Primăria nu a mărit taxele şi impozitele locale de 10 ani de zile, de la an la an cresc veniturile proprii” a declarat primarul Ion Lungu

Pe 30 septembrie 2022, încasările din impozitele şi taxele locale sunt în creştere, a declarat ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, arătând că în comparaţie cu primele trei trimestre din anul 2021, veniturile proprii sunt mai mari 6,5%. Astfel, în perioada la care facem referire, din taxe şi impozite pe proprietate s-au încasat 67,09 de milioane de lei, mai mult cu aproximativ 5 milioane de lei, echivalentul a circa 1 milion de euro, faţă de acelaşi interval din anul trecut, când încasările respective au fost de 62,97 de milioane de lei. Contribuabilii persoane fizice au achitat cu 4,9% în plus, la persoanele juridice creşterea fiind 4,3%.  „De la an la an cresc veniturile proprii, în măsura în care Primăria nu a mărit taxele şi impozitele locale de 10 ani de zile. La acelaşi nivel al taxării, când cresc veniturile înseamnă că a crescut masa impozabilă, ceea ce este un lucru bun. Din păcate, fondul a tot ce se întâmplă la nivel naţional, în octombrie încasările sunt destul de mici” a punctat Ion Lungu, şeful executivului din Areni.

 Trotuarul care face legătura cu Ipoteşti intră în lucrări de modernizare

> La final sunt intervenţiile de modernizare, în valoare de 420.000 de lei, derulate la esplanada de lângă Catedrală   

Vom continua să reabilităm, în perioada următoare, treptele de acces uzate, în toate cartierele din oraş, a dat asigurări, ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. „După ce anul trecut am reabilitat treptele şi esplanada din faţa Colegiului Naţional <Ştefan cel Mare> , de la  <Adam și Eva>, în prezent sunt în faza de finalizare treptele reabilitate din Zona Catedralei de pe <Mărășești>, la <Bebeluşul>” a declarat primul gospodar al urbei reşedinţă de judeţ. Edilul-şef sucevean a precizat că este vorba despre o lucrare complexă, de bună calitate, a cărei valoare  se ridică  de  420.000 lei. Pe lângă reabilitarea treptelor, aceasta a inclus montarea de pavele pe zona pietonală, precum şi pe trotuarele de acces. „Vom demara, în acest an, modernizarea trotuarului care face legătura cu comuna Ipoteşti, pe strada <Brădetului>” a subliniat Ion Lungu, primarul Sucevei, conform căruia, intervenţiile vor costa, potrivit indicatorilor tehnico-economici, aproximativ 587.324 de lei, „trotuar care este modernizat pe teritoriul comunei Ipotești, fiind foarte circulat”.


 Fondul de rezervă al Consiliului Judeţean a fost golit

> Acesta este destinat cheltuielilor urgente sau neprevăzute, înlăturării efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru ajutoare către primăriile aflate în situaţii de extremă dificultate

> Rezerva este de doar 20.500 de lei, aceasta urmând a fi completată până la 2,0205 milioane de lei, cu economii şi bani rămaşi necheltuiţi la unele capitole ale bugetului judeţean  

Deliberativul judeţean urmează a aproba, în şedinţa ordinară din această săptămână, majorarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Suceava cu 2 milioane de lei, sumă provenită din „disponibilităţile de credite bugetare care nu mai sunt necesare până la sfârşitul anului”. „Compartimentele de specialitate au identificat disponibilităţi de credite bugetare care nu mai sunt necesare până la sfârşitul acestui an (...)” se arată în referatul de aprobare semnat de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, în care se menţionează că  „suma existentă la această dată în Fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean Suceava este de 20.500 de lei”. Astfel, la Fondul de rezervă bugetară vor merge 570.000 de lei, reprezentând economii la cheltuielile de personal ale aparatului propriu, prin neocuparea posturilor vacante, cât şi încă 500.000 de lei din totalul de 700.000 de lei în contul reparaţiilor imobilelor proprii, prevăzute la începutul anului 2022. Aceeaşi calea o vor lua 383.000 de lei din 1,219 milioane de lei cu titlul de asigurare a serviciilor de pază la obiectivele Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor, cât şi 200.000 de lei din totalul de 360.000 de lei sumă rezervată „pentru operaţionalizarea taberelor mobile de sinistraţi din judeţul Suceava, cheltuielile fiind mai mici decât cele estimate la momentul respectiv”. Încă 170.000 de lei reprezintă economii cu  „alte bunuri şi servicii”, iar 50.000 de lei merg la Fondul de rezervă din  totalul de 150.000 de lei prevăzut pentru asigurarea serviciului public de adăpostire a animalelor care fac obiectul ordinului de plasare în adăpost. Fondul de rezervă bugetară majorat cu disponibilităţile menţionate ajunge la 2,0205 milioane de lei, sumă care va fi utilizată, ulterior, în baza votului deliberativului judeţean. Potrivit legii nr. 273 din 2006, Fondul de rezervă bugetară se utilizează la (...) finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unităţi ori din iniţiativă proprie”. 

Treizeci de ani de activitate patronală în judeţul Suceava


> Cu acest prilej vor fi premiate „performanţa, profesionalismul şi eforturile antreprenorilor care au reuşit să depăşească cu succes provocările din ultimii 2 ani”

Patronatele Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava organizează Gala oamenilor de afaceri, ediţia 2022. Evenimentul va avea loc pe 21 octombrie 2022, începând cu orele 16:00, la Hotel Balada din Suceava, cu participarea agenţilor economici din judeţ, reprezentanţi ai Guvernului României, ministerelor, autorităţilor şi instituţiilor publice locale şi centrale, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), dar şi ai organizaţiilor patronale membre, altor organizaţii de la nivelurile local, naţional şi internaţional, parteneri şi colaboratori ai Patronatelor Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava. „Marcând aniversarea a 30 de ani de activitate patronală în România a CNIPMMR, Gala Oamenilor de Afaceri 2022 va premia şi celebra performanţa, profesionalismul ŞI eforturile antreprenorilor care au reuşit să depăşească cu succes provocările din ultimii 2 ani, găsind soluţiile şi resursele necesare pentru a-şi susţine şi dezvolta afacerile” transmite Liliana Agheorghicesei, preşedintele Patronatelor IMM din judeţul Suceava. În acest cadru, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România va vorbi despre priorităţile perioadei următoare, dar şi despre cele 3 decenii de activitate ale structurii, în sprijinul mediului de afaceri din ţara noastră.

 Adăposturile pentru câinii fără stăpân sunt supraaglomerate

 > Trebuie „să sterilizăm cât mai mulţi câini, astfel încât aceştia să nu se mai înmulţească” arată dr. Sorin Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA

> Autorităţile din municipiul Suceava au votat reducerea şi menţinerea constantă, la un maxim de 500, a câinilor din adăpostul din Lunca Sucevei 

 Cheia reducerii numărului de câini fără stăpân constă în sterilizarea acestor animale, arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Şeful DSVSA susţine că s-a constat o înmulţire vizibilă a caninelor vagabonde, cât şi încărcarea peste limite a adăposturilor specializate. Totodată, după izbucnirea conflictului armat dintre Ucraina şi Rusia, numărul adopţiilor din România a scăzut în favoarea celor din ţara vecină. „Adopţiile internaţionale au scăzut, numărul de câini este în creştere, adăposturile sunt suprapopulate, de aceea va trebuie să reuşim să reducem presiunea în ceea ce priveşte câinii străzii. Iar singurul mod în care o putem face, este să sterilizăm cât mai mulţi câini, astfel încât aceştia să nu se mai înmulţească” reliefează dr. Voloşeniuc.  Potrivit acestuia, recent Fundaţia Umanitară „Jeni Mandachi” şi Asociaţia „Casa lui Patrocle”, împreună cu medicii  veterinari, au încheiat cu succes o campanie de sterilizare în localităţile judeţului, iar în perioada următoare vor fi organizate şi altele. „Este foarte important să procedăm astfel, de ceea îi rugăm pe proprietarii de câini din toate localităţile să trateze cu toată seriozitatea activitate” a punctat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În şedinţa ordinară din luna septembrie, Consiliul Local al municipiului Suceava a votat o hotărâre privind asocierea cu Asociaţia  „Pro Animals Tina” în vederea derulării activităţilor desfăşurate în adăpostul pentru câinii fără stăpân. Printre obiectivele contractului se numără reducerea şi menţinerea constantă, împreună cu Primăria, a unui maxim de 500 de câini în adăpostul din Lunca Sucevei, inclusiv cei capturaţi pe domeniul public. Aceştia din urmă vor fi trataţi, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, identificaţi şi microcipaţi, exemplarele cu boli incurabile fiind eutanasiate.