11 septembrie 2020

Darea în gestiune a iluminatului public din Suceava, „licitaţie grea, cu mare miză”    
  • „Suntem interesaţi de o firmă serioasă, să facem întreţinere şi extinderi, acolo unde este cazul ” a spus primarul Ion Lungu, menţionând că delegarea se face pentru 5 ani, al valoare a contractlui de aproape 12 milioane de lei 

Delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public al municipiului Suceava trece în etapa a doua. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, după ce Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a soluţionat cele două contestaţii înregistrate în cea dintâi etapă.  Potrivit şefului municipalităţii, licitaţia este una deschisă, atribuirea serviciului făcându-se pentru o perioadă de 5 ani. „Este vorba despre o licitaţie grea, cu mare miză. O primă etapă este cea de evaluare, a constatării eligibilităţii. S-au înregistrat două contestaţii care, în cele din urmă, au fost clarificate de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Toate ofertele pe care le avem astăzi au intrat în etapă a doua, cea de evaluare financiară”, a explicat şefului executivului local sucevean. Contractul are o valoare de 11,75 de milioane de lei fără TVA, acesta prevăzând inclusiv modernizarea şi extinderea reţelelor electrice, dar şi realizarea şi gestionarea iluminatului ornamental festiv din toate cartierele municipiului Suceava. „Eligibile sunt 4 oferte şi aşteptăm să vedem partea a doua, cea de evaluare financiară, pentru că este un lucru important şi pentru Primărie. După cum se ştie, iluminatul public din municipiul Suceava este deja modernizat, de tip LED, de aceea suntem interesaţi de o firmă serioasă, să facem întreţinere şi extinderi, acolo unde este cazul” a spus Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. 

  • Iluminatul sucevean a trecut prin două modernizări cu finanţări nerambursabile europeană şi elveţiană
Reamintim că, prin Hotărârea nr. 278 din 20 noiembrie 2008, Consiliul Local a aprobat,achiziţionarea, contra a circa 100.000 de euro, a sistemului de iluminat public de la E-on Moldova, Suceava fiind printre puţinele localităţi din ţară care a procedat în acest fel. În intervalul 18 iunie 2010-28 februarie 2012, Primăria a implementat proiectul „Modernizarea iluminatului public pe artera principală a municipiului Suceava”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, valoarea acestuia fiind de 12,23 de milioane de lei. Ulterior, materializat a fost şi Proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public”, finanţat din fonduri elveţiene, constând din modernizarea sistemului din întreg oraşul, exceptând pe cel de pe artera principală. În cadrul noului proiect, cu o valoare contractată este de 13,19 de milioane de lei, s-au executat printre altele, lucrări de montare a 3.843 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, cât şi în achiziţionarea şi montarea sistemului de telegestiune.