20 septembrie 2020

 

În cadrul strategiei de „oraş verde”

Transport de călători integral electric în municipiul Suceava

  • „Vom avea un parc modern, ecologic, de transport electric, cu poluare zero” susţine primarul Ion Lungu, Vasile Asandei, directorul ARDNE arătând că sucevenii sunt „cei mai buni din Regiune”

  • Autobuzele vor fi înmatriculate şi testate în trafic, „cetăţenii putând să participe gratuit la probe, „în anumite momente şi doar pe trasee prestabilite”

Primele 25 de autobuze electrice ale municipiului Suceava au fost inaugurate, la finele săptămânii, în cartierul Burdujeni-sat, la viitorul sediu al Diviziei electrice a societăţii Transport Public Local (TPL). La eveniment au participat reprezentanţi ai firmei bucureştene BMC Truck&Bus România, care a câştigat licitaţia de furnizare, ai concernului constructor ZTE din China, dar şi Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Gheorghe Flutur preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi Ioan Bălan, deputat PNL de Suceava. Primarul Ion Lungu a spus celor prezenţi că acesta este un „proiect unicat în ţară, cu 100% autobuze electrice”, celelalte localităţi urbane care au achiziţionat asemenea mijloace de transport acoperindu-şi necesarul şi cu vechile autobuze pe motorină. „Suntem singurul oraş din ţară care avem transportul electric de călători, după ce cu fonduri elveţiene am adus autoutilitare, autoturisme, biciclete şi trotinete electrice. Iată că vom avea un parc modern, ecologic, de transport electric, cu poluare zero. Avem şi o centrală de termoficare pe biomasă, mijloacele de transport electric întregind strategia noastră de oraş verde” a subliniat Lungu.

  • Parcul TPL va avea, în final, 62 de autobuze electrice de capacitate mică şi de capacitate mare

Conform şefului municipalităţii sucevene, cele 25 de autobuze costă circa 10 milioane de euro, adică 400.000 de euro fiecare, având o autonomie de circulaţie de 250 km, cu o garanţie de 8 ani (500.000 km) şi o perioadă de funcţionare de 15 ani. În următoarele 2 săptămâni, cele 25 de autobuze electrice trebuie să fie înmatriculate, după care vor fi testate în trafic, iar „cetăţenii vor putea să participe la probe, în anumite momente şi doar pe trasee prestabilite”.  Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est a felicitat pe Ion Lungu şi echipa sa, arătând că sunt „aproape cei mai tari din acest punct de vedere la nivel naţional”. „Ştiu că sunteţi cei mai buni în Regiunea de Nord-Est şi sunt foarte bucuros că un proiect POR are un asemenea rezultat” a reliefat Vasile Asandei. Infrastructura autobazei de pe strada „Căpitan Grigore Andrei” va fi gata în această toamnă, în curs de implementare fiind proiectele pentru monitorizarea flotei în trafic, sistemul automat de e-ticketing, afişajul electronic al programului de circulaţie, supravegherea cu camere video, precum şi cele de amenajare a 41 de staţii de încărcare standard şi rapidă a acumulatorilor, cât şi a 54 de staţii îmbarcare-debarcare. Divizia electrică a TPL Suceava va avea, în final, 62 de autobuze electrice de capacitate mică şi capacitate mare.